Atunci când, cu adevărat, viața bate filmul: Talismanul din lagărul Buchenwald – O poveste reală, în care imposibilul devine realitate (VIDEO)

În 1997, regizorul italian Roberto Benigni a realizat filmul “Viața este frumoasă” – despre soarta unui evreu care-și ascunde fiul în vârstă de de 5 ani într-un lagăr de concentrare nazist. În poveste, tatăl explică copilului: ”Acesta este un joc. Ar trebui să eviți SS-ul, nu poți să plângi, să te plângi și să ceri să mănânci. Dacă vei respecta aceste reguli, vei câștiga puncte și vei primi drept premiu – un tanc real”.

Benigni a primit trei premii Oscar și a devenit celebru în toată lumea. Cu toate acestea, considerând că povestea lui este fictivă, regizorul italian nu a avut dreptate – un astfel de caz a avut loc cu adevărat.

Janek Schleifstein s-a născut pe 7 martie 1941 în ghetoul evreiesc al orașului Sandomierz, situat în sud-estul Poloniei ocupate. Pentru prima dată, atunci când băiatul avea doar un an, părinții lui au trebuit să-l ascundă în privința casei familiale, deoarece prizonierii ghetoului au fost transportați în Cehoslovacia, ca sclavi la fabrica de arme HASAG. În prima zi, SS-ul i-a luat pe toți copiii evrei care nu puteau munci și i-a trimis la Auschwitz.

Janek împreună cu părinții

Mama lui Janek a reușit să-l ascundă pe copil într-un subsol și acolo a trăit timp de 18 luni, într-un întuneric total: lumina apărea numai atunci când părinții coborau cu mâncare și lumânări. Ei l-au învățat pe băiat să tacă – pentru că sunetele puteau atrage soldații și, de asemenea, au adus o pisică pentru a prinde șoarecii care l-ar fi putut răni pe Janek.
În septembrie 1943, personalul din fabrică a fost înlocuit de polonezi, iar evreii au fost trimiși în lagărul de concentrare Buchenwald.
Atunci, Israel Schleifstein i-a spus fiului său de doi ani și jumătate: ”Acum vom juca un joc interesant. Îți promit seara trei bucăți de zahăr, cu condiția să nu plângi, indiferent de ce se întâmplă”.
Zaharul avea o valoare extraordinară, iar Janek, care abia putea să vorbească, a fost imediat de acord. Tatăl a făcut o geantă mare cu găuri pentru aer, în care l-a ascuns pe fiul său, după care a umplut spațiul cu haine și a aruncat geanta pe umeri.
În Buchenwald, familia a fost separată. Mama lui Janek a fost dusă într-un alt lagăr de concentrare – Bergen-Belsen, iar bătrânii și copiii care au sosit din alte ghetouri au fost împușcați chiar pe peron, în fața prizonierilor. Comandantul taberei, standartführer SS Hermann Pister, a declarat: “Avem nevoie de muncitori, nu de paraziți”. Israel Schleifstein l-a adus în secret pe fiul său la baracă, ​​unde a apărut întrebarea, ce să facă în continuare?
Doi comuniști germani au ajutat la ascunderea băiatului. Copilului i s-au dat bucăți de pâine și i se aducea,în mod secret, apă de ploaie.
Unul din prizonieri i-a sculptat o jucărie din lemn – un cal mic. Copilul mereu vorbea doar într-o șoaptă și nu plângea niciodată. “Este necesar ca unchii răi să nu te găsească. În caz contrar, ne vor duce la vrăjitoarea cea rea”, i-a explicat tatăl.
Mica jucărie din lemn a fost la un pas să declanșeze o dramă. Un gardian SS, în vârstă de 30 de ani, a descoperit calul în timpul inspecției barăcii. El a căutat și a descoperit locul unde era ascuns copilul.
Și apoi s-a petrecut un adevărat miracol. SS-istul avea un fiu de vârstălui Janek și l-a plăcut pe micuțul prizonier. El nu a raportat comandantului despre descoperirea băiatului și a lăsat copilul în baracă, numindu-l talismanul din Buchenwald. Mai mult, a ordonat să i se coasă o haină specifică lagărului, pe mărimea lui.

Janek Schleifstein în haina de deținut a lagărului. Fotografii realizate după eliberare

De acum înainte, în fiecare dimineață, un mic prizonier era convocat pentru verificare, astfel încât gardianul să poată raporta la sfârșit: ”Toți prizonierii au fost numărați!”.
Cu toate acestea, când în baracă intrau ofițeri de rang înalt, copilul era din nou ascuns.
Odată, Janek a fost lăsat accidental nesupravegheat, a ieșit să se joace în curte și a fost văzut de șeful adjunct al lagărului. Băiatul a fost capturat pentru a fi dus la camera de gazare, dar tatăl său s-a rugat câteva zile în șir să i se permită să-și ia rămas bun de la copil, promițând în schimb să facă o șa frumoasă pentru șeful SS (mare iubitor de cai).
Și din nou, o coincidență fericită. Două zile mai târziu naziștii au fost trimiși pe frontul de est. Israel Shleifstein i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru acest noroc, și l-a ascuns pe fiul său în spitalul lagărului, unde Janek a rămas până în 11 aprilie 1945, când prizonierii de la Buchenwald s-au revoltat, capturând gărzile SS.
Este vorba de un noroc fabulos, fără precedent. La urma urmei, pentru un copil, șansa de a supraviețui printre ucigași era minimă – la fel ca supraviețuirea în mijlocul unei haite de lupi flămânzi.

Janek la Buchenwald, după eliberarea lagărului

După război, s-a descoperit că mama băiatului a fost salvată din lagărul de la Dachau.
În 1947, un prizonier de șase ani al lagărului de concentrare a devenit cel mai tânăr martor în procesul împotriva gardienilor de la Buchenwald, după ce a recunoscut patru bărbați SS, care maltratau majoritatea deținuților. Ca urmare a acestui proces, 13 gardieni au fost spînzurați, iar comandantul lagărului Buchenwald, Hermann Pister, așteptând executarea, a murit în urma unui atac de cord într-o celulă. Se pare că în această lume există nu numai noroc fabulos – ci și dreptate.
În 1948, Janek, împreună cu familia, a plecat în America. Cazul lor a devenit cunoscut după lansarea filmului lui Benigni, când povestea lui Janek a fost descoperită în arhivele statului american. După ce a dat un singur interviu jurnaliștilor, cel mai mic prizonier din Buchenwald a fost uitat de presă.
În vârstă de 78 de ani, Janek Schleifstein trăiește în New York. El a spus că doarme nopțile cu lumina aprinsă, pentru că îi este frică de întuneric, în urma șederii sale în subsolurile din Cehoslovacia și în colțurile întunecate ale barăcii lagărului. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Atunci când, cu adevărat, viața bate filmul: Talismanul din lagărul Buchenwald – O poveste reală, în care imposibilul devine realitate (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*