Prețul terorismului

În ultimul an, Iranul a cheltuit nu mai puțin de 7 miliarde de dolari pentru finanțarea terorismului împotriva Israelului. Acest lucru a fost dezvăluit, la 22 ianuarie, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, de Danny Danon, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite.

“Obsesia anti-israeliană a Iranului nu este doar publică, ci și costisitoare”, a spus Danny Danon, detaliind destinațiile fondurilor, “dedicate încercărilor nesfârșite de a distruge Israelul. Urmărți această filieră sângeroasă, care iese din Teheran și veți ajunge la tunelurile teroriste din Gaza și Liban, la transporturile de arme către Siria și din păcate și în centrul Cisiordaniei”, a declarat diplomatul israelian.
Conform cifrelor colectate de diversele servicii israeliene privind fluxul de fonduri din Iran către zonele de conflict din Orientul Mijlociu, Republica Islamică a oferit anul trecut 4 miliarde de dolari regimului lui Bashar al-Assad din Siria și un miliard grupării teroriste Hezbollah. Pe frontul palestinian, regimul de la Teheran a plătit 50 de milioane de dolari Hamasului și 70 de milioane de dolari Jihadului Islamic din Gaza. La care trebuie să adăugăm 100 milioane de dolari milițiilor shiite din Irak și câteva zeci de milioane rebelilor hutis din Yemen.
Israelul continuă să ceară ca Hamas și Hezbollah să fie clasificate de Organizația Națiunilor Unite drept organizații teroriste, fapt care le-ar putea face obiectul sancțiunilor economice internaționale. “Slăbirea acestor organizații ar fi o primă lovitură pentru centrul terorist mondial din Teheran”, a spus Danny Danon.
Israelul denunță, de asemenea, responsabilitatea Autorității Palestiniene, care, dacă nu finanțează în mod direct terorismul, nu ezită să-l recompenseze. În 2018, a plătit un total de 137 milioane de dolari teroriștilor palestinieni condamnați de Israel, indiferent dacă sunt închiși sau au fost eliberați. Aceste cifre sunt cu atât mai interesante, deoarece provin de la Autoritatea Palestiniană și au fost publicate de ministerul său însărcinat cu prizonierii, care a furnizat detalii despre bugetul său de funcționare.
Acest lucru se suprapune în mare măsură cu evaluările organizației non-guvernamentale israeliene ”Palestinian Media Watch”, care a descoperit și un barem care alocă subvenții din ce în ce mai mari teroriștilor care au fost condamnați la cele mai grele pedepse. Astfel, cei doi teroriști “decani”, deținuți în Israel de la începutul anilor 80 pentru uciderea unui soldat israelian, primesc un “salariu” lunar de aproape 3.300 de dolari.
Tot pe baza cifrelor publicate de Autoritatea Palestiniană, ONG-ul israelian estimează că aproximativ 18 000 de persoane beneficiază de aceste subvenții, inclusiv familiile teroriștilor care au murit în urma unui atac sinucigaș sau care au fost împușcați de forțele de securitate israeliene.
Dacă Israelul este evident în prima linie, el este departe de a fi singurul care luptă împotriva terorismului și a finanțării acestuia. Vânătoarea de bani teroriși preocupă astăzi tot mai multe țări, în special cele occidentale.
Dar, spre deosebire de organizațiile teroriste, țările respective au probleme în ceea ce privește cooperarea în mod eficient pentru a opri un flagel care traversează frontierele.
O organizație precum Hezbollah are o conducere perfectă a sistemelor financiare și știe cum să canalizeze fondurile sale prin Africa, Europa și America Latină, pentru a eluda sancțiunile sau controlul vânzărilor de arme. Ne amintim de asemenea speculațiile bursiere ale lui Osama Bin Laden în timpul atacurilor Al-Qaeda din 2001 asupra Statelor Unite. Statul Islamic (Daesh) știe de asemenea cum să exploateze filierele crimei organizate sau să plătească traficul uman al migranților în Europa pentru a-și umple conturile.
Practicile mafiote au fost întotdeauna un instrument folosit de organizațiile teroriste atât în ​​Orientul Mijlociu, cât și în Europa. ETA din Țara Bascilor nu ezită să recurgă la șantaje și excrocherii pentru a-și finanța activitățile teroriste și nici să accepte subvențiile unor regimuri corupte sau teroriste, ceea ce ar putea destabiliza Spania din exterior.
În ultimii ani, lupta împotriva terorismului a devenit o întreprindere internațională. Mecanismele de combatere a spălării banilor, standardele mai stricte de control a transparenței tranzacțiilor, au contribuit, cu siguranță, la complicarea mișcărilor bănești ale grupurilor teroriste.
Cu toate acestea, dincolo de prevederile tehnice, eficacitatea luptei încă se confruntă cu obstacole politice. Statele funcționează mai întâi în funcție de interesele strategice proprii, ceea ce uneori le descurajează să meargă până la capăt.
Astfel, recunoașterea Iranului drept stat financiar al terorismului rămâne o linie roșie pe care prea puțini sunt gata să o treacă. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Prețul terorismului"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*