Yoni WALTER: Eveniment cultural româno-israelian în Țara Sfântă – Podul muzelor construit spiritual de poeta Ada Segal Shefer și invitații ei (Fotografii & Audio)

Din punctul meu de vedere, dragi prieteni, perioada dintre lunile decembrie-martie (în afara zilei mele de naștere de Purim), este perioada mea de hibernare și nimic nu mă scoate din casa mea caldă în afară de necesitatea de a merge la servici.

Dar cum oricărui lucru “comun” îi este paralel și un lucru “ieșit din comun”, aceasta s-a întâmplat acum câteva zile în Tel Aviv la Beit Haiotzer la evenimentul “Ritualul muzelor”, patronat de poeta Ada Segal Shefer, eveniment ce a inclus lansarea a două noi volume de versuri ale poetei bilingve – “Valsul muzelor” în limba română și “Hanitzhit” în limba ebraică, precum și un concurs de poezie model “Poetry slam”, concurs ce s-a desfășurat atât în limba română cât și în limba ebraică.

La concurs au participat cu creații proprii șase poeți de limbă română și șapte poeți de limbă ebraică care au recitat creațiile în fața unui juriu compus din patru membri pe care îi voi menționa ulterior.
Și de ce am spus că a fost vorba de un eveniment ieșit din comun care m-a scos iarna din casă?
Pentru că sunt român și am participat și eu la concurs, ceea ce a fost pentru mine o aventură deosebită.
În afara faptului că în sala au fost prezenți reprezentanți a trei sau chiar patru generații ale alialei române (evrei originari din România, n.r.), veriga principală ce a unit acest lanț a fost Ada Segal Shefer, moderatoarea și inițiatoarea acestui eveniment, împreună cu editorul Adrian Grauenfels.

Ada a moderat evenimentul cu virtuozitate artistică deosebită, trecând cu ușurință de la poezie în limba ebraică la poezie în limba română, recitând din propriile creații și intercalând cu piese muzicale compuse pe versurile ei și interpretate de compozitorul Lucci Lior Arielly la pian și compozitorul și solistul vocal Shlomo Josefsohn.

Lucci Lior Arielly
Shlomo Josefsohn

Ada, dovedind o prezența scenică deosebită, își intercalează viața artistică de poetă alternând în mod echilibrat între poezia în limba ebraică și poezia în limba română.

În sală s-a remarcat prezența unor personalități importante: Cleopatra Lorintiu, director adjunct al Institutului Cultural Român din Tel Aviv, Colette Avital, ambasador, președinta Asociațiilor israeliene a supraviețuitorilor Holocaustului și Miha Harish, președintele asociației A.M.I.R., asociație care a pus deja piatra de temelie a viitorului Muzeu din Israel al alialei române.

Și acum mă voi întoarce la punctul principal al serii, concursul de poezie…
Toți participanții au recitat piese deosebite, exelente din punct de vedere literar.
Din punctul meu de vedere, deosebit a fost faptul că și eu am participat la concurs. Și ce vă pot spune, dragii mei cititori? Nu prea am avut timpul necesar să compun o poezie dar cu puțin timp înainte de concurs am primit inspirație din bucătăria românească sau mai bine zis moldovenească și nu vă imaginați câte zarzavaturi mi-au trecut prin minte până am preparat “ciorba” pe care am servit-o publicului, condimentată cu multă satiră și umor.

Emoțiile au fost puternice deoarece au concurat la categoria de poezie în limba română autori talentați.
Prima personalitate importantă a fost directorul general al Agenției de știri on-line “Anima News”, da dragii mei, nimeni altul decât cel datorită căruia citiți zilnic știri și actualități, ziaristul Nando Mario Varga.
Nando, care a recitat poemul “Orașul iubirilor uitate”, poezia de deschidere a viitorului său volum de versuri care va avea același titlu, a primit premiul al treilea și trebuie să spun că apariția lui pe scenă m-a impresionat profund, așa că recomand tuturor să aștepte apariția volumului.

A doua personalitate a fost Riri Manor, o autoare de valoare cunoscută deja prin scrierile domniei sale, care a obținut premiul întâi.

La categoria de poezie în limba ebraică câștigătorii au fost:
Liora Hana Pinhas – premiul trei, Meirav Sialo – premiul doi și Anat Orpaz – premiul întâi.
Juriul a fost format din persoane cu o bogată experiență culturală: Doina Meiseles, editoarea publicațiilor în limba română ”Jurnalul săptămânii” și ”Revista mea / Expres Magazin”, Lucian Zeev Herșcovici – istoric, Menahem Falek, membru în Asociația scriitorilor și renumitul actor și regizor Nicu Nitai.

Știți ceva ? Ar fi multe superlative de spus în legătură cu această seară, dar ceea ce mi-a atras în mod deosebit atenția a fost “cireașa” de pe “plăcinta românească”!
O cheamă Alin, fetița a cărui talent scenic a ieșit în evidență și a emoționat publicul în duetul liric interpretat cu bunica ei – Ada Segal Shefer, și care, din punctul meu de vedere, este un mugur de talent ce trebuie dezvoltat!

Jos pălăria în fața organizatorilor Ada Segal Shefer și Adrian Grauenfels, pentru o seară deosebită!
Și în încheiere mulțumiri lui Tamar Gold pentru fotografiile inedite.

Yoni Walter, Anima News

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Yoni WALTER: Eveniment cultural româno-israelian în Țara Sfântă – Podul muzelor construit spiritual de poeta Ada Segal Shefer și invitații ei (Fotografii & Audio)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*