Tel Aviv: Amplă manifestație a comunității etiopiene împotriva violenței poliției

Israelienii de origine etiopiană s-au mobilizat în cursul după-amiezii de astăzi, miercuri, împotriva violenței poliției, la un miting în centrul orașului Tel Aviv.

Această manifestație are loc la două săptămâni după ce poliția israeliană a deschis focul și l-a ucis pe Yehuda Biadga, un tânăr etiopian în vârstă de 24 de ani, din orașul Bat Yam, care suferea, conform familiei sale, de stress post-traumatic.
În urma decesului lui Biadga, membrii comunității etiopiene au considerat că el a fost tratat în mod diferit, din cauza culorii pielii sale. “Cât timp vor continua să se comporte așa cu noi?”, a întrebat Hagos Ubo, cumnatul său.
Mula, unul dintre organizatorii manifestației a asigurat că ea va fi pacifistă, adăugând că este „regretabil faptul că poliția ne consideră drept o organizație teroristă. Noi nu suntem teroriști. Zilnic suntem martorii actelor de violență împotriva evreilor etiopieni, dar cazul lui Yehuda este ultima păcătură. Vrem doar să arătăm că nu vom mai tolera acest lucru”, a spus Mula. .
În 2016, rabinul comunității etiopiene din Israel, Yosef Hadane, a fost concediat pentru participarea la o campanie împotriva presupusului proiect de discriminare rasială a marelui rabinat împotriva evreilor etiopieni.
În septembrie anul trecut, primul ministru Benjamin Netanyahu a autorizat imigrarea a 1 000 etiopieni din comunitate „Falashmura“ pentru reîntregirea familiei în Israel; dar sunt încă mulți care consideră că statul evreu nu le întinde brațul odată ce au ajuns pe teritoriul israelian, fapt ce le complică integrarea.
Adeno Abed, un jurnalist etiopian, a spus că „Israelul este o țară care-ți spune – ascultă, ești aici și trebuie să urmezi tradițiile noastre – și dacă nu o faci, ești mort. E ca un câmp de luptă, dacă nu tragi primul, vor trage asupra ta”.
”Nu vom accepta nici o formă de rasism față de evreii etiopieni și vom lupta împotriva acestui fenomen”, a declarat premierul Netanyahu la sosirea lor în Israel.
Dar, în pofida eforturilor guvernului israelian pentru a integra cât mai bine comunitatea etiopiană, fapte rasiste sunt, din păcate, încă frecvente și continuă să genereze polemici.
În iunie anul trecut, un mare producător de vinuri israeliene a devenit ținta criticilor și solicitărilor de boicot, după ce, directorul său general a recunoscut că a discriminat angajați etiopieni, la cererea credincioșilor evrei ultra-ortodocși, care se îndoiesc de iudaismul etiopienilor.
Televiziunea publică a difuzat o înregistrare a directorului general al firmel ”Barkan Winery”, Gilles Assouline, afirmând că trebuie să schimbe din post trei angajați evrei etiopieni pentru a evita că aceștia să aibă contact direct cu vinul. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Tel Aviv: Amplă manifestație a comunității etiopiene împotriva violenței poliției"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*