Responsabil palestinian: Ajutorul american pentru securitatea palestiniană va înceta în această săptămână

„Ajutorul pe care Statele Unite continuă să-l ofere Autorității Palestiniene pentru serviciile de securitate va înceta în această săptămână, Autoritatea nedorind să se expună plângerilor SUA privind finanțarea terorismului“, a declarat miercuri, Saeb Erekat, numărul doi în cadrul Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

„Acest sprijin, cel mai semnificativ încă rămas din partea SUA, pe fondul înghețării relațiilor, se oprește la cererea Autorității în sine“, a subliniat Erakat.
Oprirea acestui ajutor ridică întrebări serioase cu privire la impactul potențial asupra securității în Cisiordania. El este motivat de adoptarea în Statele Unite, în 2018, a Legii de Clarificare a antiterorismului (ATCA), care permite cetățenilor din SUA să dea în judecată pentru acte de terorism entități străine care beneficiază de ajutorul american.
Responsabilii americani și israelieni acuză în mod regulat Autoritatea Palestiniană de încurajarea violenței prin susținerea financiară a rudelor autorilor atacurilor, închiși sau uciși de forțele israeliene.
„Fondurile vor fi tăiate“ a declarat Erekat la Ramallah, unde se află sediul Autorității Palestiniene (AP). “Nu vrem bani dacă se va ajunge la tribunal”, a adăugat el.
Pentru AP, riscul este considerabil: victimele sau rudele victimelor atacurilor palestiniene și organizațiile care-i sprijină, doresc de mult timp să condamne Statelor Unite autoritățile palestiniene pentru rolul pe care îl atribuie lor în aceste atacuri.
Cererile de indemnizații ar putea ajunge la sume considerabile.
Odată cu oprirea acestui ajutor american, în valoare de aproximativ 35 milioane dolari pe an, riscă să fie afectată, de asemenea, cooperarea de securitate dintre Autoritatea Palestiniană și Israel.
Instaurată prin acordurile de la Oslo, cooperarea între serviciile de securitate palestiniene și israeliene a ajutat la contracararea a zeci de atacuri anti-israeliene și a restricționat sever activitățile teroriste Hamas.
Erekat a dezmințit că Autoritatea căuta modalități de a ocoli ATCA și a continua să obțină ajutorul acordat de SUA. Dar, a asigurat el, AP va continua „să ia parte la lupta împotriva terorismului în regiune“.
Contactele între oficiali americani și AP sunt înghețate de când președintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala statului Israel și a transferat ambasada Statelor Unite în Orașul Sfânt.
Reamintim că Trump a redus aproximativ 500 milioane dolari din ajutorul acordat de SUA, palestinienilor. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Responsabil palestinian: Ajutorul american pentru securitatea palestiniană va înceta în această săptămână"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*