Israel: 2019 va fi anul războaielor? Confruntare nordică împotriva Iranului, Hezbollah și Siria, dar și în sud împotriva Hamas

Șeful Institutului israelian de Studii Naționale de Securitate (INSS), Amos Yadlin, a prezentat recent președintelui Reuven Rivlin evaluarea strategică anuală a Israelului pentru anul 2019. Este vorba de o analiză a mediului securității israeliene și o serie de recomandări pentru factorii de decizie.

2019: Cea mai mare amenințare pentru Israel vine din nord

Anchetatorii și cercetătorii Institutului au prezentat președintelui principalele probleme de securitate și politice privind Israelul în 2019. Pe această bază, în predicția provocărilor pentru securitatea națională, Institutul prezintă o strategie de securitate politică pentru a face față amenințărilor cu care se confruntă statul Israel. Potrivit Institutului, cea mai mare amenințare pentru Israel provine din nord. Se estimează că, confruntarea nordică se va deschide pe toate fronturile și va fi numită “primul război nordic” împotriva tuturor forțelor din nord: Iran, Hezbollah și regimul sirian.
“La începutul anului, Iranul și-a intensificat eforturile de a înființa o capacitate militară independentă în Siria și de a echipa Hezbollah cu capabilități militare avansate. Israelul a întreprins acțiuni militare viguroase împotriva acestui efort, iar atacurile sale au afectat grav infrastructura Iranului, dar este puțin probabil ca Iranul să renunțe la prezența sa în Siria. Odată cu stabilizarea Siriei și reânarmarea ei de către Rusia, fapt care nu ușurează activitatea israeliană, libertatea de acțiune a armatei israeliene a fost redusă”.

2019: Cel mai înalt potențial de confruntare cu Hamas în Fâșia Gaza

Potrivit raportului, există o șansă puternică ca o confruntare să aibă loc în sudul țării în 2019. “Potențialul unei confruntări cu Hamas în Gaza este foarte ridicat în 2019, deși gravitatea amenințării este semnificativ mai mică comparativ cu cea de pe frontul de nord”, indică raportul.
“Principalele motive ale volatilității ridicate sunt deteriorarea continuă a situației socio-economice din Fâșia Gaza, presiunea exercitată de Autoritatea Palestiniană asupra Hamasului din Gaza și eroziunea descurajării israeliene în timpul operațiunii Tzuk Eitan (vara anului 2014). Israelul va trebui să-și concentreze eforturile în Fâșia Gaza, să-și reconstruiască descurajarea împotriva Hamas și să-i deterioreze grav aripa militară”.

2019: Amenințări în Cisiordania (Iehuda și Shomron)

Chiar și în regiunea Cisiordaniei, institutul spune că se teme de o deteriorare pe perioada așteptării publicării “acordului secolului” de către guvernul Trump, care ar trebui dat publicității în curând.
În cel mai bun caz, Israelul va reuși să câștige ”jocul vinei”, ​​iar eșecul va fi impus palestinienilor, care au respins inițiativa chiar înainte de publicarea sa.
Conform raportului, “Israelul va trebui, de asemenea, să suporte consecințele acestui eșec, ceea ce va însemna, în special, o nouă slăbire a stabilității Autorității Palestiniene, la care se vor adaugă posibilele consecințe ale sfârșitului erei Abu Mazen. Pe termen lung, există riscul de a aluneca în realitatea statului Israel ca stat național al poporului evreu”.
Recomandarea este clară: adoptarea marilor linii stabilite de INSS pentru arena palestiniană (publicat în octombrie 2018 și larg menționat în evaluarea strategică), care lasă puterea de veto asupra viitorului Israelului. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Israel: 2019 va fi anul războaielor? Confruntare nordică împotriva Iranului, Hezbollah și Siria, dar și în sud împotriva Hamas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*