Sinagoga secretă din Dubai a ieșit la lumină

După ani de discreție, mica comunitate evreiască din Dubai, formată din 150 de membri, cea mai mare parte dintre ei oameni de afaceri, a deschis oficial prima sinagogă din această țară.

Până în prezent, comunitatea evreiască locală, compusă în principal din oameni de afaceri din sectoarele financiar, energetic și diamante, și-a desfășurat activitățile în mod discret într-o vilă situată într-unul din principalele cartiere rezidențiale.
Vila include o zonă de rugăciune, bucătărie kosher și o serie de dormitoare pentru cei care respectă Shabbatul. Acum această activitate se va desfășura în mod deschis!
“Am parcurs un drum lung de când am început să lucrăm cu Dubai în urmă cu 30 de ani”, a spus Eli Epstein, originar din New York, care a donat sinagogii un sul de Tora. “La vremea respectivă, oamenii mi-au spus să nu-mi folosesc adevăratul nume pentru că sună a evreu. Acum avem o sinagogă cu o bucătărie cosher”.
Decizia de a desfășura activități evreiești deschise în Emiratele Arabe Unite este rezultatul dezghețului în relațiile dintre Israel și statele din Golf.
Vizita efectuată luna trecută în Oman de primul ministru israelian Benjamin Netanyahu, a fost primul semn al unei schimbări de atitudine. Ea a fost urmată de vizitele miniștrilor israelieni Yisrael Katz și Eli Cohen în Oman și ministrul Miri Regev în Dubai. Dușmanul comun al Israelului și al Arabiei Saudite, care apropie cele două țări, este Iranul.
În pofida deschiderii publice a sinagogii, mulți membri ai comunității evreiești locale, care și-au păstrat discreția de-a lungul anilor, ar fi preferat să păstreze un profil scăzut. Opinia publică a țării este în mare parte pro-palestiniană și există localnici care văd încălzirea relațiilor cu Israelul drept un fel de trădare.
Pe de altă parte, un membru al comunității, avocatul Ross Kriel, spune: “Cred că autoritățile doresc să ne simțim în largul nostru și să ne putem ruga în mod deschis, fără să ne ascundem”.
În timpul șabatului și a sărbătorilor evreiești, zeci dintre cei 150 de membri ai comunității evreiești se adună la vila pentru rugăciune și evenimente comune. Comunitatea însăși nu are un rabin, dar există vizite ocazionale ale rabinilor.
După servicii, care includ, de asemenea, o binecuvântare pentru bunăstarea conducătorul Dubaiului, participanții participă la o masă de Shabbat, care include cholent tradițional (tocană de Shabbat) – fără carne însă, din moment ce carnea cușer nu poate fi obținută în țară.
Sinagoga din Dubai este un refugiu primitor pentru evreii din centrul de afaceri din Orientul Mijlociu – fie că sunt rezidenți veterani, călători temporari sau câțiva vizitatori suficient de norocoși pentru a afla de existența sa. Ea este emblema și, deocamdată, unica instituție de operare a Comunității evreiești din Emirate. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Sinagoga secretă din Dubai a ieșit la lumină"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*