Evreii sărbătoresc Tu B’Shevat, Anul Nou al arborilor

Sărbătoare evreiască religioasă, Tu B’Shevat este sărbătorită în fiecare an la data ebraică 15 Shvat, de unde și-a luat și numele.

Numită și Anul Nou al arborilor, această sărbătoare marchează reînnoirea naturii și sfârșitul iernii în Israel. Ea are loc între mijlocul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie și face parte din sărbătorile așa numite minore ale iudaismului, ca și Hanuka și Purim, fiind zi lucrătoare.
Pentru a sărbători Tu B’Shevat, evreii au obiceiul de a servi o masă formată din grâu, orz, struguri, smochine, rodii, măsline și curmale, 7 plante menționate în Tora și numite „fructele Israelului”.

Această festivitate plină de bucurie, prezentată de asemenea, drept o“ sărbătoare evreiască a ecologiei”, este o oportunitate de a reflecta asupra ciclului naturii.
În fiecare an, Fondul Național evreiesc – mai bine cunoscut sub numele de KKL – organizeaza în această zi, campanii masive de plantare și reîmpădurire în statul evreiesc.
În 2018, organizația a sprijinit mai multe comunități agricole din sudul Israelului, care fuseseră puternic afectate de incendiile provocate de dispozitivele incendiare trimise din Fâșia Gaza.
Sărbătoarea de Tu B’Shevat și înflorirea spațiilor vegetale care o însoțește sunt, de asemenea, simboluri ale renașterii poporului evreu în Țara Israel.
Din acest motiv, multe instituții publice israeliene, cum ar fi Universitatea din Ierusalim, Technion Haifa sau Knesset-ul, au fost inaugurate la data ebraica a Noului an al arborilor, 15 Chvat.
În acest an, sărbătoarea a început duminică 20 ianuarie, la apusul soarelui și se va termină a doua zi, luni, la apariția primei stele. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Evreii sărbătoresc Tu B’Shevat, Anul Nou al arborilor"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*