Israel și Ciad anunță restabilirea relațiilor diplomatice

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu și președintele Ciadului, Idriss Deby, au anunțat astăzi, duminică, reluarea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

„Sunt aici pentru a restabili în mod oficial relații diplomatice cu Ciad“, a declarat Netanyahu, venit pentru numai câteva ore la N’Djamena, în timpul unui briefing de presă cu președintele Ciadului, Idris Deby, după întâlnire.
El a afirmat că „Ciad este o țară foarte importantă pentru Israel, pentru că viitorul Africii depinde de viitorul regiunii Sahel”, o regiune afectată de activități violente și atacuri ale mai multor grupuri jihadiste.
“Ceea ce se întâmplă aici influențează tot ceea ce se întâmplă în lume”, a spus Netanyahu, precizând că vizita sa la N’Djamena a fost “istorică”, prima a unui prim ministru israelian, potrivit lui.
Cei doi lideri și delegațiile lor au semnat mai multe protocoluri ale unui acord de cooperare, în special în sectorul apărării și securității, dar nu au fost dezvăluite detalii cu privire la conținutul său.
“Acesta este un progres istoric. Un stat musulman imens ce se învecinează cu Libia și Sudan. Această vizită face parte din revoluția pe care o purtăm în lumea arabă și musulmană, și pe care am promis să o realizez”, a declarat Netanayahu pe aeroportului Ben Gurion, înainte de a pleca în Ciad.
”Ne așteaptă mari vești. Vor exista și alte țări. Toate acestea irită și provoacă chiar furia Iranului și a palestinienilor care încearcă să împiedice ceea ce construim. Dar nu vor reuși “, a adăugat el.
La rândul său, președintele Déby a declarat că “în ciuda acestei reluări a relațiilor, Ciad rămâne angajat în procesul de pace dintre Israel și Palestina. Reiterez apelul meu adresat statului Israel și statului Palestinei de a acorda prioritate dialogului și negocierilor pentru o pace durabilă între cele două părți în conformitate cu rezoluțiile ONU”, a spus el.
În noiembrie, cei doi lideri s-au întâlnit deja în Israel. Netanyahu a declarat atunci intenția sa de a anunța reluarea relațiilor diplomatice dintre Israel și Ciad, țară africană cu majoritate musulmană, în timpul unei viitoare călătorii la N’Djamena.
Relațiile dintre Israel și Ciad, țară cu aproximativ 15 milioane de locuitori, au fost rupte în 1972.
În noiembrie cei doi lideri au refuzat să afirme dacă discuțiile lor vor include acorduri de armament.
Surse securitare din Ciad au informat că pentru a face față rebeliunilor din nordul și estul țării, armata Ciadului și Agenția sa Națională de Informații au fost echipate cu materialt militar israelian.
Ciad este unul dintre statele africane implicate în lupta împotriva organizațiilor jihadiste Boko Haram și Statul Islamic în Africa de Vest. Ca atare, el a primit în noiembrie, din Statele Unite, un mare aliat al Israelului, vehicule militare și nave în valoare de 1,3 milioane de dolari (aproximativ 1,15 milioane de euro).
Presiunea națiunilor africane musulmane, accentuată de războaiele arabo-israeliene din 1967 și 1973, a condus un număr de țări africane să rupă legăturile cu statul evreu.
Dar în ultimii ani, Israelul a oferit perspective de cooperare în domenii variind de la securitate la tehnologie, trecând prin agricultură, pentru a-și dezvoltarea relațiile pe continentul african.
Premierul Netanyahu este angajat într-o campanie activă pentru a stabili sau reînnoi legături, inclusiv în Africa, cu țările care refuză să recunoască Israelul sau s-au distanțat din cauza conflictului cu palestinienii. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Israel și Ciad anunță restabilirea relațiilor diplomatice"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*