Statele Unite: ”Shutdown”, blocarea guvernului federal, ar putea fi mai scumpă decât zidul împotriva migranților mexicani

Zilele trec și factura blocării guvernului federal (shutdown), devine din ce în ce mai grea pentru Statele Unite. Din 22 decembrie, dialogul este întrerupt între democrați și Donald Trump, care dorește 5,7 miliarde de dolari pentru a construi un zid împotriva migranților, la granița mexicană. Costul acestui blocaj instituțional ar putea depăși cu mult suma pretinsă de președinte.

Asistăm acum la o cursă între cele două tabere: cine va rezista mai mult și cine va ceda primul. Un test de forță care nu este lipsit de consecințe. Pentru cei 800.000 de angajați federali care nu au fost plătiți de la începutul acestui ”shutdown”, dar și pentru economia americană în ansamblu. În ultimele zile, mai multe agenții au tras semnale de alarmă cu privire la daunele aduse sectorului privat.

De la 1,2 la 2 miliarde dolari pe săptămână

Agenția ”Standard & Poors” este prima care a atras atenția. Potrivit experților, economia Statelor Unite a pierdut 3,6 miliarde între 22 decembrie și 11 ianuarie. Încă două săptămâni și daunele vor fi mai mari decât plicul de 5,7 miliarde de dolari solicitat de Donald Trump. Agenția constată, în detaliu, că blocajul va costa economia țării 1,2 miliarde dolari pe săptămână.
Un bilanț aproape optimist în comparație cu estimările băncii ”Well Fargo”, care consideră că fiecare săptămână va costa Statele Unite 2 miliarde dolari.
Între timp, agenția ”Moody” a estimat săptămâna trecută că bogăția creată de Statele Unite la sfârșitul lunii ianuarie va fi împovărată de 8,7 miliarde dolari.
Unele sectoare suferă deja din cauza acestui ”shutdown”. În timp ce angajații federali sunt în prim plan, contractanții din sectorul public sunt, de asemenea, afectați. Cheltuielile cu consumatorii, împrumuturile guvernamentale și pur și simplu activitatea sectorului privat sunt, de asemenea, afectate. Este dificil pentru moment să se bazeze pe date precise. “Shutdown” a cauzat într-adevăr închiderea Biroului de Analiză Economică, care este o sursă majoră de informații.

Fără cale de ieșire

Dacă agențiile nu au redus ratingul Statelor Unite pentru moment, lipsa de vizibilitate a situației este, fără îndoială, cea mai problematică. Donald Trump nu dorește să se retragă și chiar amenință cu o procedură de urgență națională. Dar democrații, conduși de Nancy Pelosi, nu par a fi gata să facă concesii. Soluția ar putea veni de la senatorii republicani, dintre care unii încep să susțină o negociere bipartizană.
În orice caz, ceea ce este deja cea mai lungă ”shutdown” din istorie ar putea dura mai multe zile. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Statele Unite: ”Shutdown”, blocarea guvernului federal, ar putea fi mai scumpă decât zidul împotriva migranților mexicani"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*