Abbas la ONU: “Ocuparea Palestinei ne subminează dezvoltarea”

Președintele palestinian Mahmoud Abbas s-a angajat marți să apere dreptul la dezvoltare, inclusiv pentru țările care trăiesc „sub jugul ocupației străine“, preluând în mod formal la ONU, președinția pentru 2019 a ”Grupului celor 77”și China.

“Dreptul la dezvoltare este un drept pe care ne vom strădui să-l întărim și să-l realizăm”, a declarat Abbas la ceremonia de la sediul ONU. „Noi trebuie să păstrăm acest drept, de asemenea, și pentru cei care trăiesc sub dominația colonială și ocupație străină. Palestina nu este o excepție de la regula. Și noi suferim sub jugul ocupației străine“, a continuat el, reafirmând dreptul tuturor popoarelor “la autodeterminare și independență”. “Colonizarea și ocupația statului Palestina continuă să ne submineze dezvoltarea”, a spus el.
Fără a cita Statele Unite ale Americii, al căror plan de pace pentru Orientul Mijlociu, cu conținut necunoscut, rămâne în așteptare, Abbas a reiterat faptul că palestinienii au aspirat dintotdeauna la un stat care să trăiescă în pace alături de Israel, cu Ierusalimul de Est drept capitală, conform granițelor din 1967.
“Vrem o reglementare corectă” pentru problemele refugiaților și prizonierilor, a spus el.
La 17 octombrie, Adunarea Generală a ONU a acordat palestinienilor statutul de observatori și puteri legale suplimentare, astfel încât să poată exercita în 2019 președinția ”Grupului celor 77”, un nou rol, puternic denunțat de Statele Unite. O rezoluție în acest sens, prezentată de Egipt, a fost aprobată de 146 de țări din cele 193 state ale ONU. Trei țări au votat împotriva – Statele Unite, Israel și Australia, 15 s-au abținut, restul nu s-au deplasat pentru scrutin.
”G77 și China” (un grup care de fapt cuprinde 134 de țări), reprezintă trei sferturi „dintre membri ONU și 80% din populația mondială”, a remarcat președintele Adunării generale, Maria Fernanda Espinosa Garces.
“Acesta este un triumf pentru multilateralism”, a spus ea, salutând, asemenea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, preluarea de către Autoritatea Palestiniană a președinției G77. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Abbas la ONU: “Ocuparea Palestinei ne subminează dezvoltarea”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*