Generalul israelian Gadi Eizenkot dezvăluie: “Dacă Nasrallah ar ști ce știm despre el, ar fi cel mai îngrijorat om din Orientul Mijlociu”

Potrivit generalului israelian Gadi Eizenkot, grupul terorist libanez Hezbollah a intenționat să utilizeze rețeaua sa de tuneluri subterane de atac pentru a efectua o invazie surpriză în Israel, care „ar fi dezechilibrat Israelul și ar fi provocat un cutremur în societatea israeliană“.

Comentariile lui Gadi Eizenkot vin la o lună după ce armata israeliană a lansat o operațiune pentru a localiza și distruge tunelurile de atac transfrontaliere săpate în Liban.
Într-un interviu difuzat cu câteva zile înainte de a-și părăsi postul, la 15 ianuarie, Gadi Eizenkot a declarat pentru Hadashot TV că Hezbollah “avea idei grandioase. Au așteptat mulți ani, un război sau o escaladare vastă, unde (au crezut) că vor surprindă ca un as într-un pachet de cărți”.
Gadi Eizenkot a arătat că, dacă Nasrallah “știa ce știam despre el, el ar fi fost cel mai îngrijorat om din Orientul Mijlociu. Și astăzi, știm și mai mult”.
Eizenkot a declarat că Hezbollah “a construit ceea ce credea că este un plan fantastic, cu câteva tuneluri (care intră în Israel pe sub frontieră) din zona Metula până la mare și intenția lor era să lanseze un atac care urma să înceapă cu un atac surprinză subteran, trimițând între 1.000 și 1.500 de teroriști”.
Pentru a acoperi invazia, “au planificat un bombardament masiv de artilerie al bazelor Zahal. Ei doreau să preia controlul asupra unei părți a teritoriului israelian și să-l păstreze timp de câteva săptămâni”, a menționat generalul.
Scopul lui Hezbollah, a spus el, a fost să demonstreze fragilitatea Israelului.
Gadi Eizenkot a spus că Israelul „nu a fost pe cale să lovească în mod deschis în Liban, dar a lucrat prin mai multe canale secrete care contribuie la securitatea Israelului, fără a provoca escaladarea”.
Canalul 10 al televiziunii israeliene a informat că Eizenkot a intrat vineri într-unul dintre tuneluri. Când a ieșit, i-a spus unui intervievator: “Nu mi-am imaginat până acum cât de enorm este … Nu am mai văzut așa ceva în trecut”.
Tunelul Hezbollah “s-a terminat”, a spus el, “dar nu scopul lor de a captura părți din Galileea”.
Gadi Eizenkot a declarat că operațiunea a fost aproape finalizată luna trecută. “Majoritatea pasajelor care intră în Israel au fost găsite și cred că vom finaliza această misiune în viitorul apropiat”, a spus el.
Dar un ofițer superior a declarat reporterilor care au vizitat granița nordică că armata consideră operațiunea drept un efort fără fârșit.
“Nu suntem limitați de timp. Poate dura zile, săptămâni, luni. Le vom găsi pe toate “, a spus ofițerul, referindu-se la tunelurile Hezbollah.
Până în prezent, armata israeliană a descoperit cinci tuneluri. După ce le-a studiat, armata israeliană a început procesul de distrugere a pasajelor pe 20 decembrie.
Israelul consideră că scopul tunelurilor este de a fi folosite de grupul terorist sprijinit de Iran ca mijloc de a dezlănțui un viitor război, pentru a permite a zeci sau sute de teroriști să intre în Israel și în același timp infiltrării masive a solului și lansării de rachete și obuze asupra nordului Israelului. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Generalul israelian Gadi Eizenkot dezvăluie: “Dacă Nasrallah ar ști ce știm despre el, ar fi cel mai îngrijorat om din Orientul Mijlociu”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*