Iași / România: Poarta cimitirului evreiesc unde se odihnesc victime ale Pogromului de la Iaşi a fost fărămiţată cu buldozerul

Autorităţile ieşene au distrus coroana porţii de acces în Cimitirul Evreiesc din cartierul ieșean Păcurari. Construcţia nu se află pe lista monumentelor istorice.

Cu ajutorul unui buldozer, reprezentanţii Primăriei municipiului Iaşi au distrus partea superioară a porţii prin care se intră în Cimitirul evreiesc.
Potrivit fotografiilor realizate la faţa locului, cei doi stâlpi ai porţii au rămas în picioare, reprezentanţii municipalităţii urmând să îi mute, în perioada următoare, când ar urma să fie refăcută poarta, într-un alt amplasament.
Mutarea construcţiei a fost decisă de către Primăria Iaşi încă din toamna anului trecut. Conform explicațiilor oficiale, în zona porţii de acces către cimitir traficul rutier era îngreunat, în condiţiile în care, în ultimii ani, în zonă au apărut nenumărate blocuri de locuinţe iar circulaţia se realiza pe un singur sens.
Cimitirul evreiesc este situat în spatele cartierului Păcurari şi a început să fie folosit din 1881. Pe teritoriul său se află circa 150.000 de morminte. În acelaşi loc sunt îngropate în gropi comune victimele Pogromului de la Iaşi, din 1941.
Rabinul Salmon Yaakov, rabinul comunității Shtefensht din România, care a vizitat cimitirul din Iași în această săptămână, a spus că a fost „șocat să vadă atât de mult daune. Este o crimă“. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

2 Comments on "Iași / România: Poarta cimitirului evreiesc unde se odihnesc victime ale Pogromului de la Iaşi a fost fărămiţată cu buldozerul"

 1. rabin wasserman iosef | 01/10/2019 at 8:46 am | Reply

  COMUNICAT DE PRESĂ 9 ianuarie 2019

  Au început lucrările de mutare și reconstruire a porții Cimitirului Evreiesc

  În cursul zilei de astăzi, 9 ianuarie, primarul Mihai Chirica a verificat lucrările de reconstrucție și mutare a porții Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari, lucrări începute luni, 7 ianuarie. Acestea sunt avizate prin autorizația de construire 1.192 / 19 noiembrie 2018, al cărei beneficiar este Comunitatea Evreilor din Iași, și sunt executate de o companie de construcții autorizată pentru astfel de intervenții.

  Astăzi, în prezența edilului-șef, a fost stabilit noul amplasament al porții, iar lucrările pentru fundația acesteia vor demara joi, 10 ianuarie, urmând să fie finalizate la sfârșitul lunii mai – mijlocul lunii iunie. Noua poartă va avea o structură din beton, însă elementele arhitecturale de valoare au fost deja demontate și conservate, urmând să fie montate pe noua construcție.

  Reamintim că actuala poartă a Cimitirului Evreiesc este o construcție care datează din anii ’80 ai secolului XX și a fost realizată în urma mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare. Desele incidente de circulație în care a fost implicată această construcție au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalității și de Comunitatea Evreilor din Iași.

  Întrucât singura proprietate din zonă a Comunității Evreilor o reprezintă Cimitirul Evreiesc și parcarea aferentă, Comunitatea a fost de acord și a cerut sprijin municipalității ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. Poarta nu este monument istoric, însă, fiind un simbol al prezenței Comunității Evreiești în Iași, s-a decis construirea unei porți noi care să păstreze și să pună în valoare elementele identității evreiești.

  Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași

 2. Nadia Schwartz Sharon | 01/10/2019 at 6:26 pm | Reply

  Please keep me post it what happens there with all the thumbs. It hits home. My famiky from my mom side are burried there.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*