Robert Flavian: In memoriam Eugen Rotaru (Jack), unul dintre cei mai cunoscuţi textieri şi libretişti din România (VIDEO)

Într-o zi de miercuri, pe 5 decembrie 2018, la Bucureşti, a decedat la ora 5 şi ceva dimineaţa, ora la care în urmӑ cu peste 77 de ani venea pe lume, Eugen Pavel Rotaru, bunul meu prieten si colaborator, unul dintre cei mai cunoscuţi textieri şi libretişti din România.

L-am cunoscut in Bucureşti, locuiam pe-atunci pe bulevardul Pache Protopopescu și, într-o dimineaţӑ, prin 1966, au venit la noi în casӑ trei bӑrbaţi : Alexandru Mandi, Sergiu Cioiu şi Eugen Rotaru, un tânӑr profesor de chimie la Liceul fost “Iulia Haşdeu” (prieten cu amândoi), pentru a discuta câteva probleme legate de înregistrarea în Studiourile Radio-difuziunii a unei noi piese muzicale a lui Mandi – pe care urma s-o interpreteze Sergiu. Când au plecat, Eugen Rotaru mi-a spus :”Cu toate cӑ mӑ cheamӑ Eugen, pentru prieteni eu sunt Jack Rotaru; dacӑ vei vrea şi o sӑ ai nevoie de a ţi se face un text de muzicӑ uşoarӑ sau de orice alt gen, poti ”sӑ mӑ încerci”.
Am rӑmas de-atunci prieteni şi colaboratori, scriind împreunӑ atât un “octet pentru bariton si orchestrӑ” (pe textul lui), multe piese de muzicӑ uşoarӑ (unele având succes şi popularitate, de ex.”Vacanţa” “Eu tac” “Ne-am cunoscut în luna Mai” “Searӑ de Noiembrie”) de-asemenea un muzical cât şi – mai recent – douӑ opere :”The Torch” şi “Arabella” (la care Jack a scris, bineînţeles libretto-ul).
Jack Rotaru a colaborat- în decursul anilor – şi cu alţi compozitori (poate mai cunoscuţi decât mine), cu diverşi interpreţi, cu regizori şi directori de teatre (este cunoscutӑ colaborarea lui din ultimii ani cu Alexandru Arşinel, de ex.), a scris şi piese de teatru cât şi comedii muzicale.
Cӑsӑtorit fiind cu actriţa Maria Rotaru (Kahane pe numele ei anterior), Jack Rotaru este tatӑl lui Alex Rotaru (regizor şi producӑtor de film) şi bunicul lui Maximilian !!
Demn de menţionat este cӑ prin anii ‘77 el a fost în Israel, locuind în Ramat-Gan împreunӑ cu soţia si bӑiatul lor; aici, in Tel Aviv, el a lucrat la Spitalul Ichilov la Bank HaDam noapte de noapte; a început sӑ înveţe ivrit, a fӑcut şi câteva texte (de încercare) şi în limba veche-nouӑ; vorbind cu el chiar anul acesta – la Bucureşti – el se amuza sӑ-mi dea replici în ivrit, nu numai în limba românӑ, ţinea bine minte limba ivrit (chiar dupӑ ani şi ani de revenire în România).
În luna mai 2018, în apartamentul lor de pe Calea Victoriei, Jack nu arӑta prea bine; stӑtea numai în fotoliu, nu mai putea sӑ meargӑ normal, avea o culoare corporalӑ nefireascӑ, boala cu care se lupta deja de mai bine de doi ani este necruţӑtoare. Totuşi, zâmbea, era un “causer” perfect (ca întotdeauna), amuzant şi spiritual, atât pentru mine cât şi pentru Jacqueline, soţia mea…Nu ştiam cӑ-l vӑd pentru ultima oarӑ…

Sӑ-l odihneascӑ Cel De Sus !

Robert FLAVIAN, compozitor

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Robert Flavian: In memoriam Eugen Rotaru (Jack), unul dintre cei mai cunoscuţi textieri şi libretişti din România (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*