Israel / Bilanț militar 2018: 1000 de rachete trase din Gaza, 16 morți în atentate

Anul 2018 se încheie și armata israeliană stabilește, de asemenea, bilanțul său, în special escaladarea violenței în regiunea de sud a țării, la granița cu Fâșia Gaza, 4 ani după operațiunea Protective Edge (Tzuk Eitan) lansată în iulie 2014 de statul ebraic împotriva mai multor facțiuni palestiniene.


La granița din sud

În total, peste 1000 de rachete au fost trase asupra Israelului dinspre enclava palestinian în 2018, dintre care 250 au fost interceptate și 45 au căzut în zone populate.
Armata a efectuat, de asemenea, 865 atacuri în Fâșia Gaza și a distrus majoritatea tunelurilor de atac ale grupului Hamas, la putere în enclavă.
Cincisprezece tuneluri au fost distruse anul acesta, incluzând un tunel subteran săpat de-a lungul coastei de nord a Gazei și care conducea spre mare, permițând intrarea scafandrilor Hamas.
În același timp, zeci de echipe au fost mobilizate pentru a crea o barieră subterană, proiectată pentru a preveni amenințarea cu tuneluri și pentru a împiedica infiltrările dinspre Gaza în Israel.
Până acum, 27 de kilometri din acest gard au fost finalizați și armata crede că până la sfârșitul anului viitor, munca ar trebui să fie încheiată.

La granița nordică

Cisiordania (Iehuda și Șomron)

În regiunea de nord, la granița cu Liban, localizarea tunelurilor de atac ale grupului terorist Hezbollah ca parte a Operațiunii Shield North reprezintă o misiune majoră.
Până acum au fost descoperite cinci tuneluri.
Anul 2018 a fost marcat în mod deosebit de o escaladare semnificativă a conflictului dintre Israel, pe de o parte, Iran, Hezbollah și armata siriană a lui Bashar al-Assad, pe de altă parte.
Confruntată cu prezența iraniană din ce în ce mai mare în Siria și eforturile Hezbollah de a obține arme de precizie, armata israeliană și, în special, forța aeriană, au sporit atacurile în Siria.
Cel mai important eveniment a fost neutralizarea unei dronuri iraniene lansate din Siria și căderea avionului israelian F-16 pe 10 februarie, cauzată de o “eroare umană” din partea piloților.
La 10 mai, nu mai puțin de 32 de rachete au fost trase de Iran din Siria, împotriva Israelului, statul evreu ripostând și lovind zeci de poziții militare iraniene.
Armata israeliană a amplificat inițial atacurile în Siria, dar după incidentul avionului rus, doborât accidental de aliatul său sirian în timpul unui raid israelian, în iulie, atacurile israeliene au fost semnificativ reduse.
Între timp, singurul punct de trecere între Siria și Podișul Golan israelian, trecerea Quneitra, a fost redeschis în octombrie în cadrul unui acord între ONU, Israel și Siria, după ce a fost închis timp de patru ani, din cauza războiul civil de pe teritoriul sirian.

În Cisiordania, a fost înregistrată o scădere a numărului de atacuri teroriste comparativ cu anul precedent, în pofida unei crize interne în cadrul Autorității Palestiniene, a unui impas politic persistent, sporirea violenței în Gaza și transferul Ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.
Potrivit armatei, în anul 2018 au avut loc 87 de incidente teroriste, comparativ cu 97 în anul precedent, cifre care nu includ lansarea de pietre sau cocktailuri Molotov.
199 civili și soldați au fost răniți în 2018, în atacuri teroriste în Cisiordania, față de 169 în 2017, 18 persoane au fost ucise (11 civili și șapte membri ai forțelor de securitate), față de 20 în 2017 (8 civili și 12 membri ai forțelor de securitate).
Numărul atacurilor cu arme automate a rămas practic neschimbat la 33 față de 34 anul trecut anul trecut, însă numărul atacurilor prin înjunghiere a crescut (cinci în 2017, 17 în 2018).
Comparativ, în 2015 au existat nu mai puțin de 58 de atacuri prin înjunghiere.
În pofida potențialului ridicat de escaladare în Cisiordania și a tensiunii la fața locului, cel puțin conform datelor disponibile în acest stadiu, terorismul nu a progresat semnificativ, în ciuda încercărilor repetate ale Hamas de a efectua atacuri. (Anima Mews)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Israel / Bilanț militar 2018: 1000 de rachete trase din Gaza, 16 morți în atentate"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*