Benjamin Netanyahu – prima vizită oficială a unui lider israelian în Brazilia (VIDEO)

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu și președintele ales al Braziliei, Iair Bolsonaro, au sărbătorit vineri, la Rio de Janeiro, începutul unei noi „frății“ între cele două țări, cu perspectiva unei mai strânse cooperări economice și militaire.

Cei doi lideri s-au întâlnit într-un fort militar care oferă o vedere minunată asupra celebrei plaje Copacabana, momentul marcând și prima vizită oficială a unui șef al guvernului israelian în Brazilia.
Primit de o gardă de onoare militară și de autoritățile locale la coborârea sa din aeronavă, Netanyahu urmează să rămână cinci zile în Brazilia și să participe pe 1 ianuarie la inaugurarea, cu mare pompă, a președintelui ales al Braziliei.

După întâlnirea cu liderul brazilian, Netanyahu a anunțat că acesta a acceptat invitația de a vizita Israelul, Bolsonaro clarificând faptul că această călătorie va avea loc „până în martie, cu voia lui Dumnezeu”.
”Împreună cu alte țări, precum SUA, cu o ideologie similară cu a noastră, avem totul pentru a ne ajuta reciproc și a aduce beneficii țărilor noastre”, a spus liderul brazilian mai târziu, în cursul după-amiezii, în timpul unei întâlniri cu membrii comunității evreiești braziliene într-o sinagogă.
Supranumit „tropicalul Trump“, Bolsonaro a stârnit o mare controversă anunțând, după alegerea sa, intenția de a transfera ambasada Braziliei de la Tel Aviv la Ierusalim, așa cum au făcut SUA în luna mai.
Dar liderul brazilian a dat înapoi câteva zile mai târziu, spunând că acest transfer „nu a fost decis încă“.
Vineri, Jair Bolsonaro a reiterat intenția de a stabili legături mai strânse cu statul evreu. „Mai mult decât parteneri, suntem frați în viitor, în domeniile economiei, tehnologiei și în toate domeniile care poate aduce beneficii pentru ambele țări”, a spus el, evocând, de asemenea, parteneriate în “probleme de agricultură, militare și de securitate“.
Benyamin Netanyahu, la rândul său, a descris vizita drept „istorică“, în timp ce evoca, de asemenea, „alianța, frăția“ care pot „aduce (cele două țări) la înălțimi“. „Este greu de crezut că nu am avut acest tip de contacte în trecut”, a subliniat Netanyahu.

Primul ministru israelian va fi unul dintre principalii lideri mondiali prezenți la inaugurarea de luni, alături de președintele chilian Sebastian Pinera și de primul ministru ungar, Viktor Orban.
Donald Trump, admirat de Jair Bolsonaro, nu va fi prezent, dar îl va trimite pe secretarul său de stat Mike Pompeo, care este programat să se întâlnească cu Netanyahu la 1 ianuarie, în Brasilia.
Această întâlnire ar trebui să se concentreze asupra deciziei Washingtonului de a retrage cei 2.000 de militari americani desfășurați în Siria.
Netanyahu se va întâlni, de asemenea, cu președinții din Chile și Honduras, precum și membrii grupului de evrei și creștini brazilian pro-israélien.
Actualele schimburi dintre Israel și Brazilia, se ridică la 1,2 miliarde dolari. Jair Bolsonaro a anunțat marți negocieri despre utilizarea tehnologiilor israeliene pentru producția de apă în nord-estul țării, zonă afectată de lungi perioade de secetă. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Benjamin Netanyahu – prima vizită oficială a unui lider israelian în Brazilia (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*