Celebrul scriitorul israelian Amos Oz a murit la vârsta de 79 de ani (VIDEO)

Scriitorul israelian Amos Oz a murit de cancer la vârsta de 79 de ani, a anunțat vineri fiica sa pe contul ei Twitter.

“Dragul meu tată a murit de cancer, în somn, înconjurat de cei care îl iubesc”, a comentat Fania Oz-Salzberger.
Amos Oz, un aprig apărător al păcii, al cărui roman autobiografic „Poveste despre dragoste și întuneric“ a fost un succes la nivel mondial, a fost câștigătorul a numeroase premii internaționale, cum ar fi prestigiosul Goethe 2005 în Germania, premiul Israel pentru literatura în 1998, premiul Mediteranean (strain) în 2010 și Premiul Franz Kafka in 2013. În Franța, a primit Premiul Femina in 1988 pentru “The Black Box”.
El a fost autorul a douăzeci de romane și colecții de povestiri scurte, precum și o jumătate de duzină de eseuri și numeroase articole de presă.
În România au fost publicate principalele sale romane prin grija renumitei poete și scriitoare israeliene originară din România, dr. Riri Manor, unul dintre cei mai renumiți chirurgi oftalmologi din Israel.
Primul ministru israelian Benyamin Netanyahu a adus un omagiu romancierului, salutând “unul dintre cei mai mari scriitori ai statului Israel”.
„El a contribuit în mare măsură la istoria literaturii ebraice expunând elemente importante ale vieții israeliene“, a declarat Netanyahu, adăugând că, „cuvintele sale și scrierile sale ne vor însoți încă mult tim“.
„Israelul se desparte de unul dintre giganții săi culturali, un sionist în toate aspectele sale, care a lucrat până în ultima zi pentru a promova pacea și a stabili o societate model“, a declarat un fost purtător de cuvânt al mișcării ”Peace Now” (Pacea acum), Amos Oz fiind unul dintre fondatorii acestei mișcări.
Amos Klausner s-a născut pe 4 mai 1939 la Ierusalim într-o familie modestă de origine rusă și poloneză.
El este singurul fiu al lui Yehuda Arieh Klausner și Fania Mussman, imigranții sioniști care au fugit de antisemitismul european în Palestina mandatară la începutul anilor 1930.
Tatăl său era bibliotecar în Ierusalim, iar mama lui era profesor de istorie și literatură. Copilăria lui Amos Oz se termină odată cu sinuciderea mamei sale, când el avea doar 12 ani.
Această moarte tragică este unul dintre subiectele principale ale cărții „Poveste despre dragoste și întuneric“, un roman apreciat în lume ca fiind un eveniment major în literatura contemporană. Cartea a fost adusă pe ecran în 2015 de Natalie Portman, care joacă rolul mamei tânărului Amos.

Un Camus israelian

„După sinuciderea mamei mele, m-am răzvrătit împotriva lumii cărților, acest universul de biblioteci și cuvinte în care mă scăldasem. Am plecat de acasă pentru a mă instala într-un kibuț (…) Am ales să lucrez pământul”, a mărturisit el în 2004.
Aceasta este perioada, în 1954, când ducându-se la kibuțul Hulda (nordul Israelului), Amos Klausner își schimbă numele de familie și devine Oz (forța, curaj, în ebraică).
În cele din urmă s-a întors la “lumea cărților” și a publicat în 1965 primul său roman “Acolo unde urlă şacalii”, fiind urmat de romanul “Altundeva poate” (1966). După succesul romanului “Soţul meu, Michael” din 1968, Amos Oz continuă să publice cărţi de ficţiune: “Până la moarte” (1971), “Atinge apa, atinge vântul” (1973), “Dealul Sfatului Nelegiuit” (1976), “Soumchi” (1978), “Odihnă desăvârşită” (1982), “Cutia neagră” (1987), “Să cunoşti o femeie” (1989), “Fima” (1991), “Să nu pronunţi: noapte” (1994), “Pantera din subterană” (1995), “Aceeaşi mare” (1999), “Poveste despre dragoste şi întuneric” (2002), “Deodată în adâncul pădurii” (2005), “Rime despre viaţă şi moarte” (2007), “Scene de viaţă campestră” (2009). Volumele de eseuri politice şi literare ale lui Amos Oz au fost traduse în multe ţări, cel mai cunoscut fiind “Cum să lecuieşti un fanatic”, publicat în 2002.
El este salutat de la debutul său drept un “Camus israelian”, dar el se apără, spunând că nu scrie tragedie tragedie, preferând să prezinte ”comedia familiilor nefericite”.
După ce a participat la Războiul de Șase Zile din iunie 1967, Amos Oz militează împotriva anexării Cisiordaniei (Iehuda și Șomron).
În 1973 participă la Războiul de Yom Kippur.
La sfârșitul anilor ’80, Amos Oz și familia sa au părăsit Hulda, unde a predat timp de peste 25 de ani, stabilindu-se în deșertul Neghev.
În anii 1990, a părăsit Partidul Muncii, pentru a se alătura formațiunii politice ”Mereț” de extremă stângă, a cărei prioritate este pacea cu palestinienii.
„Pacea nu este doar posibilă, este inevitabilă, pentru că nu avem unde altundeva să meargem și nici palestinieni“, a proclamat în septembrie 2016 în timpul elogiul funebru al prietenului său Shimon Peres, laureat al Premiul Nobel pentru Pace.
“Un spirit uriaș, să se odihnească în pace”, a declarat vineri președintele israelian Reuven Rivlin.
Din 1965 până în prezent Amos Oz a publicat 35 de cărţi, dintre care 13 romane, patru volume de povestiri şi nuvele, cărţi pentru copii şi nouă volume care cuprind eseuri şi articole.
Cărţile lui Amos Oz au fost traduse în 42 de limbi, în 43 de ţări.

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Celebrul scriitorul israelian Amos Oz a murit la vârsta de 79 de ani (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*