Se pregătește Israelul pentru un război major în Siria?

Decizia președintelui Statelor Unite de a retrage contingentul militar din Siria a provocat reacții mixte din partea actorii internaționali și regionali: nemulțumirea cea mai pronunțată a fost exprimată de Israel, care va trebui acum să se bazeze pe propriile sale forțe pentru a face față prezenței iraniene în această țară.

“Vom continua să acționăm în Siria pentru a preveni armarea militară a Iranului, care este îndreptată împotriva noastră. Nu intenționăm să reducem aceste eforturi ci chiar considerăm să le intensificam”, a declarat premierul israelian Benyamin Netanyahu.

Potrivit fostului ministru israelian al apărării, Avigdor Liberman, “retragerea SUA sporește foarte mult posibilitatea unui adevărat conflict în nord – în Liban, ca și în Siria”.
Conform acestuia, plecarea americanilor ar trebui să stimuleze moralul președintelui sirian Bashar al-Assad și aliaților săi, Iranul și Hezbollahul libanez.
Decizia lui Trump de a retrage forțele americane din nordul Siriei, evident, nu a fost coordonată cu partenerii săi din coaliția antiterorism, care a lansat operațiunile împotriva Statului Islamic, atunci când Obama a fost la putere în SUA.
Mai mult, se pare că nici el nu a cerut opinia sistemului interministerial de securitate națională responsabil cu punerea în aplicare a deciziilor președintelui.
“În ceea ce privește Israelul și unele monarhii arabe din Golf, situația nu se va schimba cu adevărat pentru ei”, a declarat expertul militar Yuri Liamine. Ei ar fi preferat, cu siguranță, menținerea contingentului american în această parte a Siriei, care a fost un mijloc suplimentar de presiune asupra guvernului sirian și Iranului, dar retragerea acestor forțe nu se va schimba în mod semnificativ situația.
Damasc controlează ferm majoritatea țării, în special zonele din apropierea Israelului.
Trupele americane nu pot, de asemenea, să oprească livrările iraniene către Siria, deoarece rutele lor omit zonele controlate de SUA”.
El a adăugat: “Iranul nu va considera cu siguranță această decizie drept o carte albă. Nu trebuie uitat că în prezent, Turcia amenință să lanseze o nouă operațiune împotriva kurzilor sirieni. Aceasta din urmă ar putea stabili controlul turc într-o mare parte a Siriei de nord.
Autoritățile siriene și aliații lor iranieni cu siguranță nu vor fi mulțumiți de aceste evoluții. În plus, rămășițele trupelor Statului Islamic își continuă acțiunile în estul Siriei. Deși nu mai sunt la fel de amenințătoare ca și în trecut, lupta împotriva lor ar putea dura mult timp”. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Se pregătește Israelul pentru un război major în Siria?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*