Israel: A decedat Simcha Rotem, ultimul luptător al răscoalei ghetoului din Varșovia (VIDEO)

Ultimul luptător al revoltei ghetoului din Varșovia a murit la vârsta de 94 de ani. Simcha Rotem (născut Simcha (Szymon) Rathajzer pe data de 10 februarie 1924, de asemenea, cunoscut sub numele de război Kazik, este un cetățean israelian, născut în Polonia, fost membru al rețelei de rezistență subterană evreiască din Varșovia.
A fost mesager în Organizația de luptă evreiască (ZOB), care a planificat și condus revolta ghetoului din Varșovia împotriva naziștilor. De asemenea, a fost membru al mișcării de tineret “Akiva”.
În 1942, s-a alăturat organizației Żydowska Organizacja Bojowa (Organizația de luptă evreiască). Simcha Rotem a jucat un rol decisiv ca mesager pentru luptătorii din Ghettoul din Varșovia. Porecla “Kazik” – abrevierea numelui polonez “Kazimierz” (Casimir) înseamnă în poloneză “cineva care distruge prestigiul adversarului în timpul bătăliei”.
Ca membru al OJC, Kazik a luat parte la revolta ghetoului din Varșovia. Fizicul său (blond, cu ochi albaștri), opus clișeului antisemit și poloneza sa fără accent idiș, i-a permis să treacă neobservate în restul populației poloneze.
El a reușit să-i scoată pe părinții săi din ghetou atunci când situația a devenit periculoasă și, astfel, le-a salvat viața.
Când a devenit clar că germanii urmau să-i anihileze, el a fost trimis printr-un pasaj secret pe partea ne-evreiască din Varșovia, pentru a organiza evadarea luptătorilor. Din păcate, pasajul a fost descoperit de naziști. În imposibilitate de a se retrage, el a rămas în partea non-evreiască, în timp ce combatanții evrei luptau în ghetoul cuprins de flăcări.
Disperat să ajungă la tovarășii săi, Simcha Rotem a încercat de mai multe ori să intre în ghetou prin canale, reușind în cele din urmă. S-a întâlnit cu Zivia Lubetkin, unul dintre ultimii lideri care au supraviețuit revoltei din ghetou, pe care l-a condus, împreună cu batalionul său de aproximativ 80 de luptători, prin sistemul de canalizare, pentru a ajunge în zona ariană, înainte de a pătrunde în pădurea din afara orașul.
Până la încheierea războiului, el și-a continuat activitățile subterane cu rezistența, în special ajutând la îngrijirea celor câteva mii de evrei care s-au ascuns în Varșovia în ruine. În august 1944, a participat la revolta de la Varșovia, alături de luptătorii din rezistența poloneză.
Imediat după încheierea celui de-al doilea război mondial, Simcha Rotem s-a alăturat organizației Beriha, care i-a ajutat pe evreii europeni să emigreze în Israel, în pofida restricțiilor impuse de British Mandatory Policies (Cartea albă din 1939).
El a încearcat, de asemenea, să pună la punct un plan de otrăvire în masă a SS-iștilor deținuți de SUA în Polonia. Acest plan a eșuat însă.
Deși sora lui a fost ucisă la vârsta de 12 ani în răscoala ghetoului, părinții și o altă soră au supraviețuit ascunzându-se în ruine. În 1947, el și membrii supraviețuitori ai familiei sale au emigrat în Israel. El a locuit în Ierusalim și a devenit unul dintre cei doi supraviețuitori ai răscoalei ghetoului din Varșovia.
În 2001, a fost portretizat de actorul Stephen Moyer în seria TV ”Uprising”. (Anima News)Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Israel: A decedat Simcha Rotem, ultimul luptător al răscoalei ghetoului din Varșovia (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*