Israelul cere Germaniei să oprească finanțarea Muzeul Evreiesc din Berlin

Guvernul israelian a cerut în mod oficial cancelarul german Angela Merkel să suspende finanțarea mai multor instituții, inclusiv a Muzeului Evreiesc din Berlin, acuzat de a fi organizat o expoziție „care reflectă punctul de vedere musulmano-palestinian asupra Ierusalimului“.
Ziarul ”Die Tageszeitung” a publicat o scrisoare de șapte pagini, care a fost trimisă la biroul lui Merkel și la Ministerul federal german pentru Cooperare economică și dezvoltare, și nu ambasadei Israelului din Berlin.
În afară de Muzeul evreiesc, scrisoarea israeliană enumeră o duzină de organizații și instituții, acuzate de implicare în activități de propagandă anti-israelienă sau de susținere a mișcării BDS, inclusiv Festivalul Internațional de Film din Berlin, ”Berlinale”, care ar fi invitat suporteri BDS, ONG-ul creștin “Bread for the World” („Pâine pentru lume“), asociația umanitară americană ”Catholic Relief Services”, precum și revista israeliană ”+972”, finanțată de Fundația Heinrich Böll, care acuză Israelul de a fi un regim de apartheid.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a confirmat că Israelul și Germania au discutat deja despre finanțarea publică a acestor organizații.
Muzeul Evreiesc din Berlin a declarat într-un comunicat că el estimează „un dialog deschis cu privire la aspectele controversate și cruciale, pentru a permite vizitatorilor muzeului să aibă propria lor idee asupra problemei și să judece ei înșiși”.
Fundația Heinrich Böll a respins acuzațiile “absurde” ale guvernului israelian, subliniind că ”din păcate, Israelul exercită o presiune tot mai mare asupra ONG-urilor din Israel și din Palestina”.
Reacționând la rândul său, magazinul ”+972” a subliniat faptul că publicația ”reflectă pluralismul, iar cererea (de încetare a finanțării) este un atac împotriva jurnaliștilor israelieni cunoscuți”.
Biroul primului ministru Benjamin Netanyahu a declarat într-un comunicat că “a subliniat problema finanțării ONG-urilor israeliene și palestiniene, care prezintă trupele israeliene drept criminali de război, care susțin terorismul palestinian și care cer boicotarea Israelului. Israelul va continua să combată aceste organizații”.
În Israel, deputata Tamar Zandberg, președinta partidului de extremă stînga Mereț, a criticat cererea statului evreu.
“Atunci cînd Netanyahu este împotriva Muzeul Evreiesc din Berlin, el îl ajută pe primul ministru antisemit maghiar Viktor Orban să creeze un muzeu dubios care absolvă Ungaria de rolul jucat în timpul Holocaustului”, a remarcat ea. „Acesta este doar un fragment din relațiile nesănătoase ale guvernului cu naziștii și antisemiții. Nu înțeleg cum primul ministru este capabil să se uite în ochii supraviețuitorilor Holocaustului, după ce a transformat guvernul israelian într-un puternic guvern care neagă Holocaustul”, a adăugat ea. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

3 Comments on "Israelul cere Germaniei să oprească finanțarea Muzeul Evreiesc din Berlin"

 1. Cand evreii care se urasc singuri si urasc alti evrei discuta despre ce are sau nu are dreptul Israelul suntem totii evreii in apa pana la nas si nu putem simti sau mirosii putoarea care emaneaza de la acesti purtatorii de cuvant.

  • Isac Boian | 12/15/2018 at 11:37 am | Reply

   Amnon, ca sa-ti spun drept, cred ca nu stii ce vorbesti si mai ales despre ce. Si mai scrii si agramat.
   Si poti fi mai modest: nu te-a ales nimeni sa vorbesti in numele evreilor.
   Daca te simti in apa pana la nas, e treaba ta personala. Eu nu, desi sunt si evreu si israelian.
   Si daca tu urasti alti evrei, este iarasi treaba ta si te compatimesc.

   Cat priveste articolul in sine, cererea ca acestui muzeu (il cunosc) sa i se taie subventiile e deplin justificata. E absolut absurd ca in cadrul lui sa se promoveze propaganda impotriva Israelului.
   Iar evreii care colaboreaza la asa ceva (daca or fi si evrei prin conducerea muzeului) au mentalitate de ovrei de diaspora sau de “galut” si sunt jalnici.

   Tine minte: un evreu care isi defaimeaza propriul popor sau propria sa patrie nu se va bucura niciodata de stima strainilor, ci va fi dispretuit de ei, indiferent unde traieste.

  • Isac Boian | 12/15/2018 at 8:04 pm | Reply

   Amnon, nu te-a ales nimeni sa vorbesti in numele altora.
   Daca te simti cu apa pana la nas e treaba ta personala.
   Si daca ii urasti pe cei de acelasi neam cu tine nu inseamna ca si ceilalti sunt la fel.
   Eu in niciun caz nu. Si nimeni din cei pe care ii cunosc.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*