Consiliul Europei va adopta o declarație istorică împotriva antisemitismului și pentru protecției evreilor europeni

 

Consiliul Europei va adopta vineri o declarație istorică care își exprimă intenția de a lupta împotriva antisemitismului și de a asigura protecția evreilor de pe continent. Două țări s-au opus inițial acestei declarații sau formulării sale, dar intervenția cancelarului german Angela Merkel și a președintelui francez Emmanuel Macron le-a convins în cele din urmă să o susțină. Aceste două țări au fost Suedia, care dorea să adauge articole despre lupta împotriva islamofobiei (!) și Spania, care se opunea însăși principiului acestei declarații, deoarece, potrivit Madridului, ar putea împiedica criticile la adresa Israelului!
Anti-sionismul nu a fost inclus în mod special în declarația, ci numai în mod aluziv: „Consiliul Europei consideră că antisemitismul, inclusiv atunci când se exprimă sub acoperământul pozițiilor politice, ca și neo- nazismul, contribuie foarte mult la îngrijorarea comunităților evreiești din Europa”.
Cei douăzeci și opt de miniștri ai Justiției și Afacerilor Interne ai UE au semnat acest text, care ar trebui să fie în final aprobat vineri de Consiliul Europei. Din nou, trebuie remarcat rolul important al Austriei care a furnizat până de curând președinția rotativă a UE și care a scris această declarație, în cooperare cu Congresul Mondial Evreiesc, al cărui reprezentant a fost chiar invitat să se exprime la forumul miniștrilor implicați.
Trebuie evidențiat, de asemenea, rolul important al baronesei Khatarina Von Schnubein, coordonatorul UE pentru lupta împotriva antisemitismului, o mare prietenă a poporului evreu și a statul Israel, care a lucrat intens la redactarea acestei declarații și la adoptarea ei … după 84 de proiecte succesive!
Israelul a fost, de asemenea, implicat în acest proces, dar numai în ultima sa linie, prin reprezentarea israeliană la Uniunea Europeană și prin diferiții ambasadori ai Israelului în țările europene.
Este vorba de o premieră istorică, deoarece este pentru prima dată când Consiliul Europei va adopta un astfel de text privind lupta împotriva antisemitismului, un semn că acest flagel este, din păcate, din nou, o parte a peisajului european.
În afară de aspectele declarative, textul de unsprezece pagini conține, de asemenea, articole operative care solicită statelor UE să ia măsuri concrete în beneficiul comunităților evreiești, de la finanțarea sistemelor de protecție a instituțiilor evreiești până la predarea Holocaustului, trecând prin măsuri judiciare mai represive sau lupta împotriva antisemitismului în rețelele sociale.
Congresul evreiesc mondial a indicat că va supraveghea acum tranziția de la cuvinte la acțiuni în diferitele țări ale UE. El a menționat, de exemplu, o inegalitate flagrantă în ceea ce privește mijloacele folosite de diferitele state pentru a asigura protecția comunităților evreiești. Unele, de exemplu, sunt obligate să plătească aproape jumătate din costurile de protecție, în timp ce altele trebuie să le acopere în totalitate. Acesta este cazul Lituaniei, Slovaciei, Sloveniei, Elveției, Macedoniei, Bosniei și Herțegovinei, Belarusului și Ucrainei.
Congresul Mondial Evreiesc vorbește despre o „revoluție“ în abordarea antisemitismului de către Uniunea Europeană, deoarece ea oferă acum o oportunitate pentru comunitățile evreiești de a cere măsuri puternice pentru guvernele țărilor lor, pe baza acestei declarații comune.
Un oficial israelian din cadrul Ministerului de Externe a declarat că adoptarea declarației are loc la momentul potrivit, după ce statisticile și sondajele recente confirmă o creștere bruscă a antisemitismului în Europa. Abandonând limbaj diplomatic, acest oficial a declarat că Europa „este bolnavă de anti-semitism, chiar la 70 de ani de la Holocaust, fără nici o legătură cu existența statului Israel“. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Consiliul Europei va adopta o declarație istorică împotriva antisemitismului și pentru protecției evreilor europeni"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*