ASTĂZI: Convorbiri tripartite la Teheran care pot decide rezultatul războiului sirian

Președinții Hassan Rouhani, Tayyip Erdogan și Vladimir Putin

 

Liderii Rusiei, Iranului și Turciei vor purta discuții în Teheran pentru a discuta cum să avanseze în problema Siriei. Damascul se pregătește pentru o operațiune militară majoră, pe măsură ce SUA amenință această țară cu o intervenție.

Președintele iranian, Hassan Rouhani, va găzdui astăzi, vineri, pe omologii săi rus și turc, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan. Cei trei lideri sunt implicați în așa-numitul proces Astana, care are ca scop dezescalarea violenței în Siria pentru a facilita tranziția politică și încetarea durabilă a războiului de șapte ani din această țară. Este cea de-a treia întâlnire de acest gen și este de așteptat să fie dominată de discuții referitoare la guvernarea localității Idlib din Siria.
Situată în Siria de Vest, Idlib este ultima fortăreață majoră a grupurilor armate antiguvernamentale, dintre care mulți sunt jihadiști extremiști. Regiunea este dominată de Hayat Tahrir al-Sham, un grup terorist legat de Al-Qaeda. Numărul total al forțelor extremiste din zonă este estimat la între 10.000 și 60.000, în rândul unei populații de aproximativ 3,5 milioane de persoane.

Hayat Tahrir al-Sham (HTS), membri ai unei tabere din zona rurală a provinciei nordice Idlib

Întâlnirea din Iran are loc pe fondul dezacordului cu privire la faptul dacă jihadiștii – care au folosit guvernarea pentru a lansa atacuri regulate asupra altor părți ale Siriei – pot fi învinși acolo fără o operațiune militară majoră. Guvernul sirian pare hotărât să efectueze o astfel de campanie, implicând sprijinul aerian din partea Rusiei și sprijinul de la sol din partea paramilitarilor iranieni și a consilierilor militari.
Turcia, care se învecinează cu Idlib, se opune acestui curs de acțiune, susținând că va provoca un exod major de populație civilă în Turcia, care ar putea fi folosit de jihadiști pentru a se infiltra în țară.
Dacă o astfel de ofensivă ar putea avea succes în Idlib, aceasta ar avea ca rezultat înfrângerea ultimei forțe jihadiste majore din Siria. Cu toate acestea, nu ar pune capăt diviziunilor din țară. Părțile mari din nord-est sunt controlate de milițiile kurde sprijinite de SUA, iar o bază militară americană este încă prezentă la granița dintre Siria și Iordania. Nici nu ar rezolva conflictul Israelului cu forțele iraniene pe teritoriul sirian. Dar ar elimina o forță, pentru care încetarea violenței și negocierile cu Damascul nu este o opțiune. Susținătorii operațiunii cred că acest rezultat ar da un impuls discuțiilor de pace susținute de ONU de la Geneva.
“Cred că această întâlnire de la Teheran va pregăti atmosfera internațională și regională pentru viitoarea operațiune militară din Siria. După ce armata siriană va cuceri în totalitate Idlib, vom începe o numărătoare inversă spre sfârșitul crizei siriene”, a declarat Jamal Wakeem, profesor de istorie și relații internaționale la Universitatea libaneză din Beirut.

Un acord pentru Erdogan

Preocupările Turciei față de o confruntare militară la granița sa sunt de înțeles, însă contrapunerea propunerii ministrului de externe Mevlut Cavusoglu de a separa teroriștii și civilii într-un fel prin munca de informații nu pare practică. Jihadiștii au avut câțiva ani să se pregătească pentru un posibil atac și au înregistrat folosirea populațiilor civile ca scuturi umane de facto. Orice asediu reușit în Siria, inclusiv atacul american și kurd al lui Raqqa, a dus la pierderi grele de vieți civile și la deteriorarea infrastructurii civile, în timp ce SUA promite să separe niște jihadiști de așa-numiți rebeli moderați, dovediți inutili.
La Teheran, Rusia și Iranul vor încerca probabil să convingă Turcia că o ofensivă în Idlib este necesară, încercând în același timp să atenueze preocupările Ankarei, potrivit lui Huseyin Bagci, profesor de relații internaționale la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu din Ankara.
“Guvernul turc încearcă să obțină securitate pentru acele grupări radicale pe care Turcia le-a sprijinit în trecut. Deci, o nouă afacere … va fi pe modul în care acești oameni vor fi evacuați din Idlib “, a spus el.

De la șantaj chimic până la amenințări directe

Pe măsură ce pregătirile pentru o ofensivă sunt în curs de desfășurare, a avut loc un protest vocal venind din Washington. SUA par convinse că trupele siriene nu vor putea să se abțină de la folosirea armelor chimice în Idlib. Trimisul SUA la ONU, Nikki Haley, a mers atât de departe încât să atribuie un atac al Damascului înainte de a se întâmpla.
“S-a întâmplat în trecut când guvernul sirian a fost acuzat că folosea arme chimice într-un moment în care guvernul sirian părea să câștige și nu avea nici un motiv să folosească arme chimice”, a remarcat jurnalistul și scriitorul Adel Darwish.

Armata rusă a avertizat anterior că un fals atac cu armament chimic a fost pregătit de Jabhat Fateh al-Sham cu ajutorul serviciilor britanice de informații. Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat că SUA are o “inteligență zero” privind posesia armelor chimice de către “opoziția” din Siria sau dovezi ale utilizării lor de către oricine, cu excepția Damascului. El pare să contrazică afirmațiile anterioare ale oficialilor americani, care îl acuză în mod explicit pe Hayat Tahrir al-Sham de folosirea armelor chimice.
“Tactica Statului Islamic, Hayat Tahrir al-Sham și alte grupuri extremiste violente includ folosirea teroriștilot sinucigași, a răpitorilor, a armelor mici și grele, a dispozitivelor explozive improvizate și a armelor chimice”.
Statele Unite au atacat forțele siriene ca răspuns la presupusa folosire a armelor chimice de două ori deja. Dacă o a treia ofensivă este ceva asemănător celorlalte două, ar fi puțin probabil să perturbe o operațiune în Idlib într-un mod serios. Un atac mai amplu, cu toate acestea, ar aduce SUA mai aproape de o confruntare militară cu Rusia, al cărei personal militar este încorporat cu unitățile siriene.
În ultimele zile, amenințarea Washington-ului împotriva Damascului pare să se focalizeze de la folosirea armelor chimice spre orice ofensivă majoră în Idlib. Acest lucru va fi cu siguranță un factor major în timpul discuțiilor de la Teheran, însă determinarea SUA de a interveni în Siria fără pretext formal rămâne sub semnul întrebării. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "ASTĂZI: Convorbiri tripartite la Teheran care pot decide rezultatul războiului sirian"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*