Carina Ţurcan, noua Mata Hari de România, arestată la Moscova, este originară din Republica Moldova / Ministrul român Meleșcanu pregătit să îi ofere asistenţă consulară

 

Cazul Carinei Ţurcan, arestată la Moscova pentru spionaj în favoarea României, a intrat în atenţia presei ruse.
Carina Ţurcan, originară din Republica Moldova şi membră a Consiliului de administraţie al companiei ruse ”Inter RAO”, a fost arestată în Federaţia Rusă sub acuzaţia de spionaj în favoarea României şi riscă până la 20 de ani de închisoare, informează miercuri presa rusă.
Potrivit RBC.ru, Carina Ţurcan a fost reţinută de Departamentul de anchetă al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei în data de 15 iunie şi în aceeaşi zi tribunalul Lefortovo din Moscova a aprobat cererea organelor de anchetă pentru menţinerea ei în arest până în data de 13 august. Carinei Ţurcan i-au fost aduse acuzaţii de strângere şi transmitere de informaţii care constituie secret de stat şi a altor informaţii secrete, în interesul unor structuri de securitate ale unor ţări străine, inclusiv ale României, precizează RBC.ru.

Dosar penal sub acuzaţia de spionaj

Potrivit INFOTAG, ea a fost acuzată de spionaj în baza cooperării cu oameni de afaceri ce au legături cu serviciile speciale ale României. Împotriva ei a fost deschis un dosar penal, sub acuzaţia de spionaj, pentru care Codul Penal al Federaţiei Ruse prevede o pedeapsă maximă de 20 de ani. Avocaţii Carinei Ţurcan au contestat aceasta decizie, iar Curtea de Justiţie din Moscova va analiza cererea de recurs în data de 28 iunie.
Potrivit fişei biografice prezentate de RBC.ru, Carina Ţurcan are 43 de ani, este absolventă a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM) şi a Consorţiului Spaniol de Universităţi IUP (MBA). Este membru al Consiliului de administraţie al ‘Inter RAO’ din 2012, iar anterior a condus diviziunea ‘Moldova, Ucraina, România’.
Conform agenţiei INFOTAG cu referire la presa rusă, în cadrul ‘Inter RAO’ ea era responsabilă de exportul şi importul de energie electrică, de activitatea Centralei de la Cuciurgan, care aparţine grupului, şi de furnizarea de energie electrică de la centrală către Republica Moldova. Totodată, ea este preşedintele comitetului de conducere al ‘Inter RAO Lituania’.

Ministru, martor în cazul Ţurcan

‘Inter RAO’ nu a făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la reţinerea Carinei Ţurcan, oficial aceasta figurând în concediu. Agenţia de presă Interfax informează că la 18 iunie au avut loc percheziţii la biroul ministrului-adjunct al Energeticii al Federaţiei Ruse, Viaceslav Kravcenko, iar acesta ar putea fi martor în cazul Ţurcan. De asemenea, vor fi interogaţi angajaţi ai ‘Inter RAO’ pentru ‘a se afla dacă suspecta avea colaboratori prin care transmitea informaţii care reprezentau secret de stat’.
Iniţial a fost anunţat că ea deţine cetăţeniile română, rusă şi moldovenească, însă potrivit Serviciului de Presă al Ministerului de Interne al Republicii Moldova, Carina Ţurcan nu mai este cetăţean al republicii din 2016. Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că nu a primit deocamdată o comunicare oficială privind reţinerea femeii acuzate de spionaj în Rusia, precizând că, în cazul în care va fi nevoie, MAE este pregătit să îi ofere asistenţă consulară.
“Este o situaţie care, deocamdată, se desenează doar la nivelul presei, nu avem nicio comunicare oficială din partea Ambasadei Rusiei pe această problemă. Este vorba într-adevăr de o cetăţeancă cu mai multe paşapoarte, mai multe cetăţenii, are şi cetăţenie rusă, şi moldovenească, şi română. În cazul în care va fi nevoie, suntem pregătiţi să îi oferim asistenţă consulară în cazul în care se va confirma oficial această reţinere a respectivei doamne”, a afirmat Meleşcanu, la Parlament.
El a precizat că, până în prezent, nu a fost informat oficial cu privire la această reţinere, dar că în cursul zilei este posibil să apară o anumită comunicare. “Singurul lucru pe care putem să îl facem şi o să îl facem este să îi oferim asistenţă consulară pentru a ne asigura că drepturile îi sunt respectate în condiţiile legislative din Federaţia Rusă”, a spus ministrul.
Teodor Meleşcanu a precizat că nu a avut discuţii cu serviciile de informaţii pe marginea acestui caz şi că va avea astfel de discuţii dacă va fi cazul şi se confirmă că este o chestiune reală.

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Carina Ţurcan, noua Mata Hari de România, arestată la Moscova, este originară din Republica Moldova / Ministrul român Meleșcanu pregătit să îi ofere asistenţă consulară"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*