Jurnalistul israelian Attila Somfalvi: Consilierii israelieni care au lucrat pentru PSD îl amenință pe Ludovic Orban: „Ar fi bine dacă și-ar retrage fanteziile, dacă nu, îl vom opri” / Liviu Dragnea: “Se poate vorbi de antisemitism instituţional”

 

              Attila Somfalvi

Un jurnalist din Israel de origine romana, Attila Somfalvi, a declarat luni seara, la Antena 3, ca a vorbit cu cei trei consilieri israelieni ai PSD pe care Ludovic Orban ii acuza ca au facilitat actul de „inalta tradare” al lui Dancila. Acestia au lansat amenintari la adresa lui Orban.
Conform plangerii penale a lui Ludovic Orban, prezentata de Antena 3, premierul Dancila este acuzata ca a intrat in contact direct cu reprezentanti ai statului Israel, deci ai unei „puteri straine”, asa cum este evidentiat in textul denuntului, prin intermediul unor agenti straini, mai exact trei consultanti angajati de PSD: Moshe Klughaft, Sefi Shaked, Asaf Einsin.

Attila Somfalvi a stat de vorba cu cei trei consultanti israelieni.
„La inceput, nu stiau daca sa rada sau sa planga(…). Sunt trei specialisti pe care eu ii stiu de peste zece ani”, a spus jurnalistul, luni seara, la Antena 3.
„Dupa ce s-au calmat, au iesit la atac in mod clar. Au explicat publicului ca nu este nicio legatura intre ei si un organ de securitate, sunt profesionisti si atat”, a mai spus el.
Moshe Klughaft a spus ca „cineva din opozitia din Romania a citit prea multe carti de spionaj”. „Nu avem nicio legatura cu mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Ar fi bine daca domnul Orban si-ar retrage fanteziile, iar daca nu o sa recurgem la lege pentru a-l opri”, a declarat Moshe Klughaft.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat luni că, în ceea ce priveşte plângerea penală depusă împotriva premierului Viorica Dăncilă de liderul liberalilor Ludovic Orban, “se poate vorbi de antisemitism instituţional”.
“După părerea noastră, este o acţiune care aduce deservicii majore României. Atât cei care au conceput această plângere penală, cât şi cel care şi-a asumat-o dau dovadă de o mare iresponsabilitate. Sunt acuzaţi nişte cetăţeni israelieni că sunt agenţi de influenţă – am văzut comentarii că ar fi spioni -, fără niciun fel de responsabilitate, fără o minimă bază, fără niciun fel de dovadă sau probă. Înseamnă că pe acest precedent toţi consultanţii străini care au fost în România în ultimii ani şi care vor mai veni, aşa cum merg şi în alte ţări, sunt agenţi de influenţă şi cei care au lucrat cu ei pot fi acuzaţi de înaltă trădare. Orice contact pe care un oficial român, indiferent ce poziţie ocupă, contact pe care îl poate avea un cetăţean străin ce poate ocupa o funcţie importantă într-o instituţie din altă ţară, poate fi acuzat de înaltă trădare”, a declarat Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Biroului Permanent Naţional al PSD.
Tot luni, Dragnea a confirmat ca a avut contract cu cei trei israelieni.
„S-a vorbit foarte mult despre acei trei oameni, cetateni israelieni. Primul lucru pe care vi-l pot spune este ca eu ii stiu de oameni respectabili si n-am niciun fel de dubiu ca nu sunt asa. Ei lucreaza cu sefi de state, cu partide din diverse tari. Noi am avut contract cu acesti domni pentru alegerile parlamentare si, in decembrie 2016, s-a incheiat. Nu mai avem niciun fel de contract, niciun fel de colaborare cu ei”, a spus Liviu Dragnea.
El a adaugat ca „intentionam sa luam legatura cu ei si sa colaboram si la alte alegeri”.
„Nu cred ca acea plangere penala e facuta de Ludovic Orban. Orice procuror care are o bruma de respect pentru profesie nu poate da curs acelei solicitari. Ei nu am facut nicio ilegalitate, doamna Dancila nu a facut nicio ilegalitate. Premierul nu va demisiona”, a adaugat seful PSD.
Liderul PSD a precizat ca nu crede ca premierul Viorica Dancila a vorbit vreodata cu cei trei.
„Daca Orban are o problema, sa ma acuze pe mine de inalta tradare”, a adaugat Dragnea.
Strategii israelieni Moshe Klughaft şi Sefi Shaked au ajutat PSD să obţină o victorie covârşitoare în alegerile parlamentare, reamintește ziarista Marina Constantinoiu într-un articol pe aceeași temă, publicat pe site-ul miscareaderezistenta.ro
De altfel, PSD a apelat şi acum la consultanţii israelieni, aşa cum a făcut-o încă din 1992. Sefi Shaked, care se află în spatele unora dintre cele mai inovatoare campanii israeliene, a lucrat în trecut şi pentru premierul Benjamin Netanyahu, pentru Naftali Bennett şi partidul Shas, este căsătorit cu o româncă, Luca Firănescu.
Conform Marinei Constantinoiu, alături de el, în campania din România s-au aflat Moshe Kulghaft, apropiat dreptei israeliene, Asaf Eisin, care a fost strategul campaniei electorale a liderului Partidului Muncii (de stânga) din Israel, Isaac Herzog, dar care a lucrat şi pentru lideri politici din Serbia, precum şi Lior Chorev, care a avut o scurtă experienţă în România, alături de un alt nume greu pe piaţa strategilor israelieni, Eyal Arad.
Klughaft s-a făcut cunoscut după succesul cu Bayt Yehudi, (ortodocşi naţionalişti sionişti), dar se află şi în spatele unui protest al rezerviştilor după al Doilea Război din Liban (2006) care a adus dreapta la putere şi a unei campanii de promovare a studierii matematicii la care a participat defunctul preşedinte Shimon Peres, notează Marina Constantinoiu.
Conform ei, de fiecare dată când presa a întrebat liderii politici de la Bucureşti de ce apelează la consultanţi politici străini, răspunsul a fost aproape identic, indiferent de orientarea politică a acestora: recurgerea la consultanţa străină este ceea ce fac partidele serioase de fiecare dată când în joc este o miză importantă.
De-a lungul anilor, în campaniile electorale din România au fost implicate nume grele de pe piaţa consultanţei politice din Israel, cum ar fi Tal Silberstein, Shimon Sheves, Ron Werber, Lior Chorev sau Eyal Arad.

Ioana HURDEA / Aktual4.ro

Marina CONSTANTINOIU / miscareaderezistenta.ro

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

2 Comments on "Jurnalistul israelian Attila Somfalvi: Consilierii israelieni care au lucrat pentru PSD îl amenință pe Ludovic Orban: „Ar fi bine dacă și-ar retrage fanteziile, dacă nu, îl vom opri” / Liviu Dragnea: “Se poate vorbi de antisemitism instituţional”"

  1. Daca sunt curati si n.au nici o ldgatura de ameninta? De la ei a invatat dragnea sa ameninte oe toata lumea? Daca sunt curati, de ce solicita sa se retraga plangerea? Daca n.au nici o legatura de ce se irita?

  2. stimabile esti un simplu consilier “bine platit” din banii publici !!! asa ca “ciocul mic” si nu ameninta poporul roman , ori fie el si un singur cetatean roman !!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*