Israelul l-a expulzat marți pe consulul turc la Ierusalim

 

După ce Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian, Israelul l-a expulzat marți pe consulul turc la Ierusalim.
Ambasadorul israelian în Turcia, Eitan Naeh, a fost chemat la Ministerul turc al Afacerilor Externe, și i s-a cerut în mod expres să se “întoarcă în țara sa până la o nouă înștiințare”, ca urmare a confruntărilor violente care au avut loc luni la frontiera Israelului cu Fâșia Gaza.

Ca răspuns, Israelul l-a expulzat temporar pe consulul turc în din Ierusalim. Consulatul General al Turciei are o misiune de reprezentare diplomatică în Ierusalim a Autorității Palestiniene, embrionul unui stat palestinian independent. Ambasada Turciei în Israel se află în Tel Aviv.
Expulzarea emisarilor vine ca un război de cuvinte între liderii Israelului și Turciei.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că: “Netanyahu este prim-ministrul unui stat apartheid care a ocupat terenuri deținute de persoane fără apărare de peste 60 de ani, violând rezoluțiile ONU. El are sângele palestinienilor pe mâini și nu mai poate să-și ascundă crimele prin atacarea Turciei”.
La cererea unor organizații diferite, sute de manifestanți au protestat marți în fața Consulatului israelian din Istanbul. Fluturând steaguri turcești și palestiniene, ei au strigat în cor: “Blestemat să fie imperialismul american” și “Israelule dispari”.
Un miting, care promite să fie impozant, ar trebui să aibă loc vineri, la ora 12:00 GMT, la apelul lui Erdogan sub sloganul “Opriți opresiunea”, ca pe un semn de solidaritate cu palestinienii.
În cursul zilei de marți, Netanyahu a scris: “Erdogan este printre cei mai mari susținători ai Hamasului și nu există nici o îndoială că el înțelege terorismul și masacrul”.

Ministrul israelian al Agriculturii, Uri Ariel, a ordonat înghețarea importurilor agricole din Turcia în Israel, marți după-amiază, ca răspuns la expulzarea ambasadorului Israelului.
Ministrul Ariel a spus: “Nu vom tolera o țară care să predice moralitate statului Israel cu o asemenea ipocrizie. Forțele de securitate și soldații Zahal protejează rezidenții din Israel fără teamă”.

O sursă politică anonimă a declarat presei israeliene că decizia de expulzare a consulului turc a fost luată pentru că “se pare că turcii așteaptă o oportunitate de a dăuna relațiilor dintre cele două țări și că nu au fost sinceri în acordul de reconciliere cu noi.
Israelul este gata să audă critici oneste, dar Turcia a depășit de mult acest prag”. (Anima News)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Israelul l-a expulzat marți pe consulul turc la Ierusalim"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*