Întâlnire la înalt nivel România-Israel la București / Ministrul român de Externe afirmă că țara sa va lua în considerare mutarea ambasadei la Ierusalim

 

Ministrul adjunct israelian de Externe, Tzipi Hotovely, s-a întâlnit marți la București cu ministrul de externe al României, în cadrul campaniei diplomatice de promovare a transferului ambasadelor străine la Ierusalim.

Hotovely a spus în timpul întâlnirii: ”Aceasta este o fereastră istorică de oportunitate ca urmare a mutării Ambasadei americane la Ierusalim. Este timpul să alegem să staționăm pe partea dreaptă a istoriei și să fim una dintre țările pionier mutând ambasada în capitala noastră, Ierusalim”.
Ministrul român de Externe a răspuns că țara sa va evalua situația și va lua în considerare în mod pozitiv problema mutării ambasadei sale la Ierusalim.
Reamintim că în decembrie 2017, liderul Partidului Social Democrat din România, Liviu Dragnea, a declarat că țara sa ar trebui ”să ia serios în considerare” mutarea ambasadei române dinn Israel la Ierusalim, din motive practice.
În timpul întâlnirii, conform unui comunicat de presă al MAE România, cei doi demnitari au evocat legăturile tradiționale de prietenie dintre cele două țări și au evidențiat nivelul excelent al cooperării dintre România și Statul Israel, consolidate pe parcursul a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte.  În context, șeful diplomației române a apreciat dinamica deosebită a contactelor bilaterale, atât la nivel diplomatic, cât și la nivel sectorial, arătând că aprofundarea cooperării cu Israelul constituie o prioritate pentru Guvernul României.
În cadrul convorbirilor a fost pus accentul pe diversificarea cooperării economice și sectoriale, în perspectiva organizării celei de-a treia sesiuni a consultărilor interguvernamentale româno-israeliene. O atenție particulară a fost acordată problematicii combaterii anti-semitismului şi promovării educației pe această linie.
Agenda discuțiilor a cuprins şi aspecte ale cooperării în cadrul instituțiilor multilaterale, precum şi un schimb de opinii cu privire la problemele internaționale de interes major şi la evoluțiile regionale, mai ales perspectivele procesului de pace în Orientul Mijlociu, respectiv criza din Siria, Irak și regiunea Golfului, precum și perspectivele acordului nuclear cu Iranul.
În acest sens, Hotovely a spus că ”lupta împotriva programului nuclear al Iranului, alături de lupta împotriva terorismului și instabilitatea pe care Iranul o menține în regiune, este lupta centrală de securitate a întregii lumi”. (Anima News, mae.ro)

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "Întâlnire la înalt nivel România-Israel la București / Ministrul român de Externe afirmă că țara sa va lua în considerare mutarea ambasadei la Ierusalim"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*