ADIO Carmen Stănescu ! (VIDEO)

 

Marea actriţa Carmen Stănescu a murit la vârsta de 92 de ani, au declarat, joi, reprezentanţii Teatrului Naţional Bucureşti.

“Este adevărat, doamna Carmen Stănescu a murit. Bănuiesc că motivul este boala de care suferea dânsa”, a precizat Ilinca Tomoroveanu, director adjunct al Teatrului Naţional “I. L. Caragiale” din Bucureşti.
Actriţa Carmen Stănescu s-a născut în Bucureşti, pe 29 iulie 1925. A urmat Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu. A debutat în 1945 în teatru, cu rolul Ecaterina Ivanovna din piesa “Fraţii Karamazov”. Până în prezent, a interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Naţional, precum şi a altor instituţii de profil din Bucureşti.

Actriţa s-a lansat în film cu rolul din “Doi vecini”, după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu, în 1958. A fost remarcată în “Telegrame”, după I. L. Caragiale, în regia lui Aurel Miheleş (1959), şi în “Bădăranii”, după Carlo Goldoni, în regia Sică Alexandrescu şi Gheorghe Naghi, în 1960. Rolurile din “Fraţii Jderi”, “Muschetarul român” şi “Războiul de Independenţă” (serial TV în regia lui Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, 1977) îi aduc celebritatea şi în cinematografie. A făcut carieră şi în televiziune, alături de Mişu Fotino, care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment.

În 2003 a lansat cartea autobiografică “Destăinuiri”.
Carmen Stănescu a fost distinsă cu Ordinul “Meritul Cultural” clasa a III-a (1967), “pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
Societar de onoare al Teatrului Naţional “I. L. Caragiale” din anul 2001, în 2000 a fost decorată cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer.
De-a lungul carierei a jucat alături de mari actori, precum Silvia Dumitrescu Timică, Sonia Cluceru, Costache Antoniu, Alexandru Giugaru, Alexandru Finţi, George Calboreanu, Emil Botta, Grigore Vasiliu-Birlic şi mulţi alţii.

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

Be the first to comment on "ADIO Carmen Stănescu ! (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*