New York: Celebra Gigi Marga, o legendă a muzicii românești, internată de autorități într-un azil / George Rotaru: ”Gigi Marga este bine în azilul unde a fost mutată de autoritățile americane” (VIDEO)

 

Din păcate veștile despre soarta marii artiste Gigi Marga, cântăreață care a încântat multe generații de români, nu sunt tocmai bune.

La aproape 89 de ani solista a fost găsită, la începutul lunii februarie a acestui an, mai mult moartă decât vie, în condiții inumane, aproape imobilizată, în apartamentul în care locuia cu chirie în Woodside, New York.
Probabil că mulți dintre cei mai tineri nu știu că Gigi Marga a fost și este o mare artistă a României, chiar dacă acesta trăiește de 32 de ani în Statele Unite.

Doamna Marga locuia alături de o prietenă, americancă, la fel de în vârstă ca ea. În ultima perioadă, celor două femei le-a fost aproape imposibil să se mai descurce, iar starea lor a început să se degradeze. Ajunseseră în stadiul în care nu se mai puteau îngriji nici de ele, nici de animalele lor de companie. Alertați de faptul că nu mai răspunde la telefon, prieteni ai artistei Gigi Marga au vizitat-o și au preîntâmpinat o tragedie, condițiile de trai ale bătrânelor fiind greu de imaginat.
Din fericire, autoritățile au luat măsuri și au transferat-o într-un centru de îngrijire pentru bătrâni întreținut de stat. Se pare că veterana solistă nu mai are pe nimeni peste Ocean, în afara unui nepot, despre care cei ce o cunosc pe bătrână spun că nu a a părut vreodată interesant de artistă.Românca ce a lăsat o lungă și prodigioasă carieră în țară, Gigi Marga, locuia cu chirie la New York după ce și-a pierdut casa din Florida, revândută de bancă în contul neplății unui credit. Viața celei pe care artiștii români din garda veche și-o amintesc energică și mereu veselă a luat o altă turnură, una apropiată depresiei, după ce a fost nevoită să abandoneze, în urmă cu trei ani, lunga sa carieră muzicală. Și-ar fi dorit să mai cânte însă, SUA, patria muzicii, duce lipsă de tarafuri ori formații de acompaniament românești iar, după o carieră muzicală de peste șase decenii (Gigi Marga a intrat în istoria muzicală românească încă din anii ’60, când a lansat succesul ”Parfumul florilor de crin”), artista a refuzat să cânte pe negative.

Practic, starea solistei – vedetă a României din perioada programelor de televiziune alb-negru – s-a înrăutățit de când nu a mai avut cu cine să cânte.

Într-un interviu acordat recent publicației ”Libertatea”, cântărețul american de origine română George Rotaru, bun prieten al legendarei solistei a Bucureștiului de altădată, Gigi Marga, îi asigură pe toți cei îngrijorați de starea artistei că veterana cântecului românesc este bine în azilul unde a fost mutată de autoritățile americane.

”Georgeta este foarte bine, este îngrijită, personalul căminului spital are grijă de ea și, spre deosebire de apartamentul unde locuia cu chirie, aci are toate condițiile în care poate trăi civilizat un om. M-au sunat de la clinică, am rămas suprins când m-au întrebat dacă o cunosc pe Georgeta Marga, numărul meu era în telefonul dânsei. Am vizitat-o și, spre suprinderea mea, am găsit-o pe Gigi care,cu perfuzia în mână, cânta ”Non, Je Ne Regrette Rien” și alte melodii ale lui Edit Piaf. Răsunau coridoarele iar personalul medical era tare încântat. Era un pic debusolată, însă cu moralul sus. Asta este Gigi Marga”, povestește amuzat solistul, care a cântat mulți ani cu artista.

Gigi Marga s-a născut la București în 1929 și a debutat în Corul Patriarhiei. A făcut școala de muzică, apoi a cântat în corul Filarmonicii “George Enescu”. În Statele Unite a ajuns cu un turneu, în 1986. Refuzul autorităților române din acea vreme de a-i prelungi permisiunea de ședere în afara granițelor a grăbit căsătoria sa, ce s-a întâmplat un an mai târziu, astfel devenind cetățean american. “Parfumul florilor de crin”, “Din mici nimicuri”, “Chemare”, “Nu ştiu ce să cred” sunt melodii ce au făcut-o pe Gigi Marga o solistă de legendă.

Sursa: Libertatea

Urmărește-ne și dă LIKE:
0

1 Comment on "New York: Celebra Gigi Marga, o legendă a muzicii românești, internată de autorități într-un azil / George Rotaru: ”Gigi Marga este bine în azilul unde a fost mutată de autoritățile americane” (VIDEO)"

  1. Theodor Massim | 04/07/2018 at 9:10 pm | Reply

    Unde aparea, mai ales la restaurantele romanesti din Queens, NY, antrenul era garantat. O mare artista cu un talent multilateral. Greu de spus unde era mai talentata, in interpretarea cantecelor din repertoriul lui Maria Tanase sau a lui Edith Piaf. Un noroc ca am putut beneficia de arta ei si inaltul ei profesionalism aici la New YHork, dar pacat ca nenorocitii de comunisti au indepartat-o de Romania unde se cuvenea sa ramana si sa fie cinstita dupa valoarea ei.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*